- Home
- Externe
- (22.05.2024, 15:53)
- Diana Nunut
Când ar putea UE să înceapă oficial negocierile de aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova? Pasul ar putea întâlni obstacole după preluarea preşedinţiei UE de către Budapesta
- Mai multe state membre ale UE au cerut marţi, 21 mai, ca blocul comunitar să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova până la sfârşitul lunii iunie.
- Cu toate acestea, mai multe obstacole tehnice şi politice rămân pentru ca această decizie să fie luată.
Urmărește
677 afișări
Când ar putea UE să înceapă oficial negocierile de aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova? Pasul ar putea întâlni obstacole după preluarea preşedinţiei UE de către Budapesta
În luna decembrie 2023, UE a luat decizia de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova la blocul comunitar. Din acel moment, ambele ţări au început procesele de examinare pentru a evalua ce legislaţii naţionale trebuie aliniate la legislaţia actuală a blocului, notează Euractiv.
Pentru ca aceste negocieri să înceapă oficial, statele membre ale UE trebuie să semneze încă un cadru oficial de negociere pentru acest proces, care a fost propus de Comisia Europeană în luna martie.
Potrivit diplomaţilor UE, speranţa multora a fost de a finaliza examinarea înainte de preşedinţia ungară a UE din a doua jumătate a acestui an, pentru a evita ca această chestiune să devină ,,prea politizată" odată cu preluarea conducerii preşedinţiei UE de către Ungaria.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Luând cuvântul la Bruxelles, ministrul francez al afacerilor europene, Jean-Noel Barrot, a cerut ,,deschiderea efectivă a negocierilor" înainte de încheierea preşedinţiei rotative a Belgiei, la sfârşitul lunii iunie. Printre susţintătorii acestei idei se află şi Irlanda şi Suedia, relevă sursa citată.
Pe ce dată ar putea începe negocierile
Cea mai recentă dată posibilă avansată de preşedinţia belgiană este acum 25 iunie, cu două zile înainte de summitul UE din iunie, au confirmat mai mulţi diplomaţi europeni, potrivit Euractiv.
Diplomaţii UE se tem, de asemenea, că Budapesta ar putea bloca progresul negocierilor de aderare atunci când va prelua preşedinţia în iulie, în contextul în care Ungaria s-a opus de mai multe ori unor măsuri care veneau în sprijinul Ucrainei în timpul invaziei ruseşti.
În ultimele luni, Budapesta a susţinut că Ucraina a beneficiat de un tratament preferenţial în ciuda faptului că nu îndeplineşte criteriile necesare, inclusiv în ceea ce priveşte disputa bilaterală privind drepturile minorităţilor naţionale.
Marţi, Republica Moldova a încheiat un parteneriat de Apărare şi Securitate cu UE, fiind prima ţară care face un astfel de pas cu blocul comunitar. Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a subliniat importanţa acestui acord prin intermediul unei postări pe reţeaua X. „Acest parteneriat va spori capacitatea de rezistenţă a ţării. El ne va permite să abordăm împreună provocările comune în materie de securitate, să facem angajamentul nostru mai eficient şi să explorăm noi domenii de cooperare”, a declarat el, potrivit Reuters.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește și: Guvernul britanic vrea să construiască următoarea mare centrală nucleară în nordul Ţării Galilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe