"Cred că această ameliorare a opiniei privind Statele Unite reflectă o anticipare a schimbării la Casa Albă", a explicat Andrew Kohut, preşedintele centrului de cercetare american Pew, prezentând rezultatele studiului realizat în perioada 17 martie-21 aprilie.
"Majoritatea persoanelor cred că următorul preşedinte va reprezenta o schimbare pozitivă în ceea ce priveşte politica externă" a Statelor Unite, a adăugat Kohut.
Francezii şi spaniolii sunt cei mai încrezători în această schimbare, în proporţie de 68 la sută şi, respectiv, 64 la sută, urmaţi de nigerieni (67 la sută), germani (64 la sută) şi indieni (59 la sută).
Studiul dezvăluie, de asemenea, imaginea pozitivă pe care senatorul de Illinois o are în străinătate.
Cu excepţia iordanienilor, persoanele chestionate au declarat că au mai multă încredere în Barack Obama decât în rivalul său republican John McCain. Democratul se bucură de 84 la sută din opiniile favorabile din Franţa, 72 de procente în Spania şi 58 la sută din cele din Brazilia.
Candidatura lui Obama "şi interesul puternic manifestat pentru aceste alegeri au atenuat atitudinile negative privind Statele Unite" din lume după trei ani de degradare, potrivit preşedintelui Pew.
În Franţa, opinia favorabilă faţă de Statele Unite a crescut cu trei procente în decursul unui an, atingând cota de 42 la sută, în timp ce în Marea Britanie a crescut cu două procente, de la 51 la 53 la sută, în Polonia cu şapte la sută până la 68 de procente iar în Argentina cu şase la sută până la 22 de procente. Cel mai ridicat nivel este înregistrat în Coreea de Sud, 70 la sută, în timp doar 46 la sută dintre ruşi gândesc favorabil despre Statele Unite.
Nivelul opiniei favorabile a scăzut însă cu un punct în Spania, până la 33 la sută, cu nouă procente în Mexic, până la 47 la sută, probabil din cauza construirii zidului de-a lungul frontierei cu Statele Unite, potrivit centrului Pew.
Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 24.000 de persoane şi are o marjă de eroare de 2-4 puncte.