Candidatura Ucrainei la UE este în impas. Ce îi împiedică pe oficialii de la Bruxelles să semneze aderarea

  • UE a făcut din Ucraina un candidat la aderare însă acum oficialii îşi dau seama că există o problemă
  • Bruxelles-ul nu ştie cum să relaţioneze normal cu un candidat aflat în război
  • Comisia Europeană a stabilit şapte condiţii pe care trebuie să le îndeplinească Ucraina pentru a trece la următorul pas
Urmărește
8692 afișări
Imaginea articolului Candidatura Ucrainei la UE este în impas. Ce îi împiedică pe oficialii de la Bruxelles să semneze aderarea

Sursa foto: Profimedia

La trei luni după ce a făcut din Ucraina un candidat oficial al Uniunii Europene, atât oamenii politici de la Kiev, cât şi cei de la Bruxelles se luptă acum cu un subiect delicat: cum poţi face afaceri normale cu un candidat aflat în război? Aceasta a fost tema principală a reuniunii Consiliului de Asociere UE-Ucraina. Consiliul, care analizează relaţia UE cu vecinul său estic, s-a reunit pentru prima dată de la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, în 2014.

Dar întâlnirea a căpătat o semnificaţie suplimentară: nu a fost doar prima întrunire a consiliului de la invazia Rusiei, ci şi prima de când liderii UE au dat undă verde ambiţiilor de aderare ale Ucrainei. Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal a călătorit cu această ocazie, marcând prima sa vizită la Bruxelles de la începutul războiului.

Decizia din iunie de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat a reprezentat un moment decisiv pentru UE, având în vedere apetitul cunoscut al Uniunii pentru extindere.

Întâlnirea a vizat în primul rând evaluarea progresului Ucrainei în îndeplinirea obiectivelor sale de aderare.

Josep Borrell a declarat că progresul Ucrainei în adoptarea reformelor impuse de UE a „a avansat într-un ritm remarcabil” în ultimele luni.

„Înainte de război aveai nevoie de reformă, iar acele reforme sunt încă necesare”, a conchis Borrell.

Comisia Europeană a stabilit şapte condiţii necesare pe care trebuie să le îndeplinească Ucraina pentru a trece la următoarea etapă de negocieri oficiale de aderare. Oficialii europeni îşi doresc ca Ucraina să realizeze modificări ale curţii constituţionale precum şi un proces mai bun de combatere a corupţiei. Comisia urmează să emită un verdict până la sfârşitul lunii decembrie cu privire la progresele Ucrainei.

Corupţia şi influenţa excesivă a oligarhilor erau o caracteristică normală a societăţii ucrainene înainte de război chiar şi sub conducerea preşedintelui Volodimir Zelenski, relatează Politico.

Shmyhal are încredere că Ucraina poate îndeplini aceste cerinţe până la sfârşitul anului şi speră să înceapă discuţiile oficiale de aderare la începutul anului viitor, care ar implica adoptarea legislaţiei UE.

„Societatea ucraineană este absolut unită. Suntem gata să ne mişcăm rapid şi o arătăm în termeni practici”, a declarat premierul ucrainean.

Comisarul UE pentru extindere, Olivér Várhelyi, a subliniat faptul că Ucraina trebuie să îndeplinească standardele de admitere, precum au făcut şi cei 27 de membri actuali.

„Este la fel pentru toată lumea când vine vorba de ţările candidate. Extinderea este un proces bazat pe merit”, a declarat Várhelyi.

Ucraina se mândreşte cu un acord de liber schimb cu UE, precum şi cu un „acord de asociere” care leagă şi mai mult din punct de vedere juridic cele două părţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici