- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Capacul creat pentru a opri deversarea de petrol în Golful Mexic, în curs de coborâre în mare
Capacul imens proiectat pentru a colmata deversarea care a generat o maree neagră în Golful Mexic este în curs de coborâre pe fundul mării, vineri, în condiţiile în care pata de petrol a ajuns pentru prima oară în insulele statului Louisiana.
Capacul creat pentru a opri deversarea de petrol în Golful Mexic, în curs de coborâre în mare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Acesta (capacul) este în curs de coborâre" şi "durează circa zece ore pentru a ajunge pe fundul" mării, a declarat un oficial din cadrul gărzilor de coastă, Michael De Nyse. Operaţiunea fără precedent urmează să se încheie cel mai probabil vineri la ora 13.00 GMT (16.00, ora României).
Oficialii companiei British Petroleum, care exploatează platforma de unde au pornit deversările, speră ca dispozitivul să fie "operaţional" până luni, petrolul deversat fiind absorbit în siguranţă pentru a fi procesat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Tottenham, cu Radu Drăguşin în primul 11, a spulberat-o pe Manchester City în deplasare
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
Coborârea "capacului" proiectat pentru a opri deversarea de petrol brut a început joi la ora locală 22.00 (vineri, 06.00, ora României) pe locul unde s-a scufundat la 22 aprilie platforma Deepwater Horizon, în urma unei explozii produse la circa 80 de kilometri de coaste, au anunţat gărzile de coastă.
Pata de petrol a ajuns pe insulele Chandeleur şi în largul coastelor statului Louisiana, potrivit martorilor care au survolat zona.
"Echipele au confirmat că petrolul a ajuns pe Freemason Island" (care face parte din insulele Chandeleur), a declarat un oficial al gărzilor de coastă, Connie Terrell.
Capacul, care cântăreşte circa 100 de tone, a fost îmbarcat la bordul unei barje în Port Fourchon din Louisiana. În obiectul sub forma unui siloz de 12 metri înălţime îşi pun speranţa toţi riveranii Golfului Mexic, din statul Texas până în Florida.
Compania petrolieră britanică BP a anunţă că acest obiect asemănător unei pâlnii va permite absorbirea petrolului care se scurge la 1.500 de metri sub nivelul mării. Ideea este de a pompa petrolul brut pentru a-l recupera la bordul unui petrolier.
În cel mai grav scenariu, amplasarea capacului ar putea agrava deversările şi spori de 12 ori cantitatea de petrol răspândită în mare, în prezent de 800.000 de litri pe zi, au avertizat specialiştii companiei BP.
"Sperăm ca totul să funcţioneze, dar aş vrea să le amintesc tuturor că acest dispozitiv este o premieră", a afirmat contraamiralul gărzilor de coastă Mary Landry.
Compania BP, care se teme îi va fi afectată imaginea şi ar putea plăti cheltuieli de miliarde de dolari, a făcut eforturi enorme pentru a colmata scurgerile şi a ordonat întoarcerea pe chei a barjei care transporta "capacul" ca fotografii care nu au ajuns la timp să-l poată poza.
Compania Transocean, care deţine platforma exploatată de BP, a anunţat joi că nu cunoaşte cauzele producerii accidentului şi a dezminţit "speculaţiile", în aşteptarea rezultatului anchetei.
Între timp petrolul continuă să curgă, ameninţând fauna şi flora, dar şi economia locală în domeniul pescuitului şi turismului.
Potrivit unei estimări, peste 9,5 milioane de litri de petrol s-au răspândit în apă de la începutul catastrofei, adică un sfert din petrolul brut deversat de Exxon Valdez în 1989 în Alaska.
BP a obţinut miercuri un succes reuşind să colmateze cea mai mică dintre cele trei puncte de deversare din conducta puţurilor, dar acest lucru nu a modificat debitul petrolului brut. Grupul a început să foreze un puţ de siguranţă pentru a astupa conducta avariată şi a declanşat incendii controlate pe anumite porţiuni ale petei de petrol.
Pata de petrol cu o suprafaţă estimată la 200 de kilometri lungime şi 100 lăţime ameninţă peste 600 de specii animale.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO