- Home
- Externe
- VATICAN, (12.06.2014, 11:14)
- Teodora Nicolau
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Capela Sixtină, ”victima propriului succes”. Ce măsuri ia Vaticanul pentru a o proteja de turişti
Vaticanul a început, miercuri, lucrările de schimbare a sistemului de aer condiţionat şi de iluminare pentru a proteja Capela Sixtină, unde se află fresce pictate de Michelangelo, de praful, dioxidul de carbon şi transpiraţia care se acumulează în interior, în urma invaziei anuale de turişti.
Urmărește
1434 afișări
Capela Sixtină, ”victima propriului succes”. Ce măsuri ia Vaticanul pentru a o proteja de turişti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Aproximativ şase milioane de persoane pe an vizitează Capela Sixtină, cu fresce pictate de Michelangelo în secolul al XVI-lea.
Numărul de vizitatori ai capelei palatului papal de la Vatican, unde sunt aleşi papii în conclavuri secrete, poate ajunge la 20.000 pe zi în timpul verii. Numărul turiştilor a crescut cu 300% din 1980, când se înregistrau aproximativ 1,5 milioane de vizitatori pe an, conform lui Antonio Paolucci, directorul Muzeelor Vaticane.
"Astăzi, Capela Sixtină riscă să devină victima propriului succes. Şase milioane de vizitatori reprezintă o cifră impresionantă, dar periculoasă pentru conservarea corespunzătoare a frescelor. (Invazia turiştilor, n.r.) produce un amestec de praf adus din exterior, transpiraţie şi dioxid de carbon, care se acumulează pe suprafaţa frescelor şi le poate deteriora în timp", a declarat Paolucci pentru publicaţia Vaticanului, L'Osservatore Romano.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Miercuri au început lucrările de înlocuire a sistemului de aer condiţionat şi de iluminat, care ar trebuie finalizate în octombrie.
Frescele pictate de Michelangelo, inaugurate în octombrie 1512 de Papa Iuliu al II-lea, au trecut printr-un proces de restaurare de 14 ani, care s-a încheiat în 1994.
Pe peretele din spatele altarului se află fresca "Judecata din urmă", pe care Michelangelo a pictat-o separat, în 1533 şi 1541.
Antonio Paolucci a afirmat că sistemul actual de aer condiţionat, de reglare a umidităţii, de înlăturare a prafului, filtrare şi control al microclimei a fost conceput pentru un număr mult mai mic de vizitatori.
În ultimii ani, au existat solicitări de limitare a numărului de turişti care pot vizita capela, iar directorul Muzeelor Vaticane a precizat la un moment dat că acest lucru ar putea deveni o necesitate.
Reglementările actuale ale Muzeelor Vaticane nu prevăd o limitare a numărului de turişti care vizitează zilnic acest obiectiv, deşi există un sistem de rezervări şi de stat la rând.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe