- Home
- Externe
- WASHINGTON, (23.12.2019, 08:24)
- Ana Obretin
Capsula Starliner a companiei Boeing a aterizat în deşert, după o misiune ratată. Ce înseamnă acest eşec pentru NASA
Capsula Starliner lansată de compania Boeing într-un zbor test spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), vineri, a aterizat cu succes în deşertul din New Mexico, duminică, însă misiunea NASA a fost un eşec, potrivit space.com.
Urmărește
1628 afișări
Sursă foto: Profimedia
Capsula spaţială reutilizabilă este primul vehicul destinat transportului de astronauţi americani care aterizează cu succes pe solul american de când flota de navete a SUA a fost desfiinţată, în iulie 2011. Totodată, este prima capsulă americană care reuşeşte acest lucru - vehiculele similare ale NASA Apollo şi Orion au ajuns în ocean, la fel şi Crew Dragon a companiei private SpaceX.
Şeful NASA, Jim Bridenstine, a lăudat performanţa. Însă misiunea, la nivel general, a fost un eşec.
Vineri, la câteva ore de la lansarea capsulei spre ISS, Bridenstine a anunţat într-un mesaj publicat pe platforma de micro-blogging Twitter că Starliner se află pe o orbită stabilă, dar nu pe cea calculată astfel încât să poată ajunge la avanpostul spaţial.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Canada vrea să-şi consolideze legăturile cu UE în faţa ameninţărilor cu tarifele impuse de Trump
-
Presa şi ONG-urile din Georgia, în pericol. Partidul de guvernământ anunţă legi drastice
-
Trump continuă cu ameninţările: Va anunţa noi tarife „reciproce” săptămâna viitoare. În vizor se află şi UE
"Boeing şi NASA colaborează pentru a analiza opţiunile disponibile privind testarea şi misiunea, în timp ce Starliner rămâne pe orbita pe care se află în prezent", se arăta într-un comunicat comun emis atunci.
Capsula, care a fost lansată vineri, la ora 11.36 GMT, cu ajutorul unei rachete Atlas V, de la Centrul spaţial Kennedy din Cape Canaveral, Florida, a avut la bord un singur "pasager", un manechin botezat Rosie, în onoarea lui "Rosie nituitoarea" (Rosie the Riveter), simbol al femeilor americane care munceau în fabrici în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
La aproximativ 30 de minute după lansare, Starliner urma să fie îndreptată spre orbita programată, dar acest lucru nu s-a întâmplat, a declarat, la momentul respectiv, un purtător de cuvânt al Boeing, fără să ofere alte detalii.
Misiunea test Starliner trebuia să dureze opt zile. NASA intenţionează să utilizeze capsula pentru transportul astronauţilor săi, începând de anul viitor, punând astfel punct unei pauze de nouă ani în ceea ce priveşte misiunile cu echipaj uman lansate din SUA.
NASA nu mai are mijloace de transport pentru astronauţi din 2011, când a renunţat la vechea sa flota de navete spaţiale, folosită timp de 30 de ani. Agenţia spaţială americană depinde de rachetele ruseşti Soyuz pentru a-şi duce astronauţii pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Pentru fiecare astronaut american trimis în spaţiu, NASA plăteşte suma de 82 de milioane de dolari.
În timpul administraţiei Barack Obama, NASA a semnat contracte în valoare de miliarde de dolari cu Boeing (4,2 miliarde de dolari) şi SpaceX (2,5 miliarde de dolari), compania deţinută de miliardarul Elon Musk, pentru a dezvolta capsule spaţiale "made in USA" (fabricate în SUA).
În prezent, omologarea vehiculelor nu mai depinde decât de succesul misiunilor spaţiale test, fără echipaj uman.
"La începutul anului viitor, vom lansa astronauţi americani, la bordul unor capsule americane, de pe teritoriul american, pentru prima dată din 2011", a declarat administratorul NASA, Jim Bridenstine, joi, la Centrul spaţial Kennedy.
SpaceX a depăşit deja această etapă: în martie, compania a lansat capsula Crew Dragon spre ISS şi a adus-o pe Terra fără probleme, având la bord manechinul Ripley.
Proiectele sunt separate de programul Artemis cu care NASA doreşte să revină pe Lună, până în 2024. Misiunile lunare vor fi realizate cu ajutorul unei capsule adaptate pentru zborul în spaţiu pe distanţe mai lungi, respectiv Orion, construită de Lockheed Martin.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: BREAKING. Ionuţ Dumitru, profesor ASE: România a depăşit Polonia la PIB per capita şi este peste Ungaria, Croaţia sau Grecia
Citește pe www.zf.ro: Cum alegem zona unde cumpărăm o locuinţă şi ce facilităţi importante trebuie să existe în proximitate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Primele imagini cu explozivul cuplu Tamaş – Alexa, din Asia Express, în infernul din Filipine, cu 31 de grade la ora 18:00 şi 75% umiditate. FOTO&VIDEO EXCLUSIV
PROSPORT.RO
Produsul de 21 de lei de la Pepco i-a înnebunit pe români. Se bat pentru ustensila care face praf aparaturile scumpe
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:21
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1081. Coreea de Nord alimentează maşinăria de război a lui Putin / Zelenski a confirmat un nou avans al trupelor ucrainene în regiunea Kursk / Pete Hegseth: Încheiaţi războiul cât mai repede posibil
-
astăzi, 21:12
Canada vrea să-şi consolideze legăturile cu UE în faţa ameninţărilor cu tarifele impuse de Trump