Care au fost cei mai populari preşedinţi ai Franţei din istoria recentă?

Cel mai popular preşedinte din istoria recentă a Franţei rămâne în continuare Charles de Gaulle.

Urmărește
5943 afișări
Imaginea articolului Care au fost cei mai populari preşedinţi ai Franţei din istoria recentă?

Sursa Foto - Palatul Elisee

Conform blogului Discoverwalks, iată cei mai populari preşedinţi din perioada celei de-a Cincea Republici Franceze (instaurată din 1958). 

Lista completă a preşedinţilor Franţei poate fi vizualizată pe site-ul oficial al Palatului Elisee

 

1. Charles de Gaulle

Ca fost general din al doilea război mondial şi liderul rezistenţei franceze, a fost preşedinte francez între 1959 şi 1969, servind două mandate foarte reuşite. Era cunoscut pentru voinţa sa de a extinde „măreţia Franţei” şi avea un stil de guvernare puternic  pentru care rămâne celebru. De Gaulle este renumit pentru că a refuzat armistiţiul pe care fostul preşedinte francez Pétain a vrut să-l semneze cu Germania lui Hitler. A retras Franţa din NATO şi a făcut-o a cincea putere nucleară a lumii. 

2. Georges Pompidou

Georges Pompidou a servit un mandat complet ca preşedinte francez între 1969 şi 1974. El este singurul preşedinte francez din istorie care a murit la jumătatea mandatului. , Pompidou a continuat politica de modernizare a lui De Gaulle, prin crearea de mari grupuri industriale şi lansarea   trenului de mare viteză ( TGV) . Statul a investit masiv în sectoarele auto, agroalimentar, siderurgic, telecomunicaţii, nuclear şi aerospaţial. 

3. François Mitterrand
Mitterrand a servit poporul Franţei între 1981 şi 1995, pe parcursul a două mandate. Atunci, un mandat prezidenţial dura 7 ani. El este cunoscut pentru că a rămas în funcţie mai mult decât orice preşedinte înainte sau după el, pe o perioadă de timp de 14 ani. A devenit celebru pentru abolirea pedepsei cu moartea în Franţa şi a redus numărul orelor de muncă pe săptămână la 39. 

4. Jacques Chirac
Jacques Chirac a fost votat în repetate rânduri „preşedintele favorit al poporului francez” şi a fost persoana care a preluat locul lui Mitterrand după încheierea celui de-al doilea mandat. Datorită lui, mandatul prezidenţial au fost redus  de la 7 la 5 ani. A fost una dintre singurele personalităţi politice din Europa care s-a opus public războiului din Irak din 2003.

5. François Hollande
Hollande este preşedintele care a venit chiar înaintea celui pe care îl are Franţa acum. El a servit între 2012 şi 2017. În 2013, Hollande a făcut istorie când a legalizat căsătoria dintre persoanele de acelaşi sex.  A trimis trupe în Mali şi Republica Centrafricană, cu aprobarea Consiliului de Securitate al ONU, pentru a stabiliza pacea în acele ţări. A găzduit imigranţii şi refugiaţii din Siria şi Irak în urma instalării califatului Stat Islamic. Mandatul său a fost marcat şi de atacurile teroriste de la Paris - redacţia Charlie Hebdo şi teatrul Bataclan. 

6. Nicolas Sarkozy
Între 2007 şi 2012, Nicolas Sarkozy a fost preşedinte al Franţei pentru un mandat complet. El a lăsat o amprentă destul de mare şi a fost numit „preşedintele strălucitor” datorită petrecerilor şi haosului general care părea să facă parte din agenda lui zilnică. Sub mandatul său, Franţa a reintrat în NATO.S-a confruntat cu criza financiară din 2007-2008, a servit ca mediator în războiul ruso-georgian şi  a negociat încetarea focului cu Putin, a iniţiat reforma universităţilor franceze şi reforma pensiilor. S-a căsătorit cu cântăreaţa şi compozitoarea  Carla Bruni în 2008 la Palatul Élysée din Paris. Recent, a fost condamnat pentru corupţie. 

7. Valery Giscard d'Estaing
VGE, cum îl numeau oamenii, a încheiat un mandat prezidenţial între 1974 şi 1981. A muncit mult pentru a moderniza societatea  franceză. El a legalizat avortul şi a redus vârsta legală a majorităţii de la 21 la 18 ani.

8. Emmanuel Macron 

La început, Macron era popular pentru că era căsătorit cu o femeie cu 25 de ani mai mare decât el, care i-a fost cândva profesoară. La vârsta de 39 de ani, Macron a devenit cel mai tânăr preşedinte din istoria Franţei. El a venit la putere când America era condusă de Donald Trump, pe vremea când NATO era considerat a fi "într-o moarte clinică". 

Macron a gestionat multe reforme în legislaţia muncii şi a coordonat tranziţia Franţei la  energia regenerabilă . Opoziţia faţă de reformele sale interne, în special din cauza propuerii de taxă pe combustibil , a culminat cu protestele vestelor galbene din 2018. În 2019, catedrala Notre-Dame a luat foc.

Din 2020, el a combătut pandemia de COVID-19 şi a încurajat vaccinarea prin interdicţii dure pentru cei nevaccinaţi. În politica externă, el a cerut reforme în Uniunea Europeană şi a semnat tratate bilaterale cu Italia şi Germania. El a supravegheat, de asemenea, o dispută cu Australia şi Statele Unite cu privire la pactul de securitate AUKUS.

A participat la atacarea Siriei în 2018 alături de SUA şi Marea Britanie şi s-a alăturat răspunsului internaţional la invazia rusă a Ucrainei din 2022. 

Primul mandat al lui Macron a fost extrem de dificil, iar francezii au traversat cele mai dure vremuri de la al doilea război mondial încoace. Rămâne de văzut cum va fi cel de-al doilea mandat. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici