Care este cea mai violentă ţară din lume? "Povara mondială a violenţei armate" - raport al Declaraţiei de la Geneva

America Latină este regiunea cea mai violentă din lume, relevă un raport publicat joi de secretariatul Declaraţiei de la Geneva asupra violenţei armate şi dezvoltării, o iniţiativă diplomatică lansată în 2008.

Urmărește
711 afișări
Imaginea articolului Care este cea mai violentă ţară din lume? "Povara mondială a violenţei armate" - raport al Declaraţiei de la Geneva

Care este cea mai violentă ţară din lume? "Povara mondială a violenţei armate" - raport al Declaraţiei de la Geneva (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Un sfert din numărul total al morţilor violente s-au înregistrat în doar 14 ţări", arată cel de al doilea raport intitulat "Povara mondială a violenţei armate", care nu dispunea, la prima ediţie, de statistici la nivelul fiecărei ţări.

Şase dintre aceste ţări se află în America Latină (Salvador, Honduras, Columbia, Venezuela, Guatemala şi Belize), unde grupările armate, care au adesea legături cu traficul de droguri, fac ravagii, potrivit raportului prezentat joi, care conţine statistici la nivelul anului 2009.

Acest lucru dovedeşte că "majoritatea ţărilor afectate de morţi violente nu se află în război", a declarat Keith Krause, profesor la Institutul de Studii Superioare Internaţionale şi pentru Dezvoltare de la Geneva (IUHEID), care a participat la elaborarea documentului.

Salvador este ţara cea mai violentă din lume, cu peste 60 de morţi la 100.000 de locuitori. Între 2004 şi 2009, în Salvador au fost omorâte, în mod proporţional, mai multe persoane decât au fost omorâte în Irak, care este, totuşi, a doua cea mai violentă ţară din lume, urmată de Jamaica.

Conform raportului, aproximativ 526.000 de persoane mor de o moarte violentă în fiecare an, în lume, dar numai 55.000 dintre aceste persoane şi-au pierdut viaţa într-un conflict sau din cauza terorismului. În plus, aproximativ 200.000 de persoane mor în zonele de conflict din cauze indirecte, cum ar fi malnutriţia şi boli care pot fi evitate.

În ultimii trei ani nu s-au înregistrat "mari schimbări", subliniază Krause.

Declaraţia de la Geneva are 110 ţări semnatare. Această iniţiativă diplomatică are ca scop să susţină statele şi societatea civilă în eforturile lor de a reduce în mod sensibil violenţa armată până în 2015.

O Conferinţă ministrială urmează să aibă loc luni şi marţi la Geneva. Conferinţa a fost convocată de Elveţia şi Programul ONU pentru Dezvoltare (PNUD) cu scopul de a examina progresele realizate şi de a "stabili în mod clar priorităţile".

Lucrările Conferinţei vor fi deschise de către Micheline Calmy-Rey, preşedinta Confederaţiei helvetice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici