„Astăzi, zone cu o concentraţie puternică de cenuşă au trecut prin anumite regiuni din nordul Marii Britanii”, a subliniat organizaţia într-un comunicat.
„Prin urmare, aproximativ 500 de zboruri au fost anulate din cele circa 29.000 care erau prevăzute în toată Europa„, a adăugat aceasta, într-o prezentare a situaţiei realizate la ora 15.00 GMT (18.00, ora României).
„Există o probabilitate mare ca norul de cenuşă să atingă anumite părţi ale Danemarcei, sudul Norvegiei şi sud-vestul Suediei până mâine (miercuri)”, a subliniat Eurocontrol.
„Acest lucru ar putea avea un anumit impact asupra traficului aerian, dar cu noile proceduri aplicate şi deplasarea preconizată a norului în cursul ultimelor zile, impactul real asupra zborurilor ar trebui să fie relativ redus„, a adăugat aceasta.
Comisia Europeană a anunţat de asemenea, marţi, că nu se aşteaptă la perturbări importante, contrar situaţiei din urmă cu un an.
Europenii trebuie să se pregătească „pentru o săptămână foarte dificilă pentru pasageri şi companiile aeriene„, a declarat comisarul pentru Transporturi, Siim Kallas. Dar „nu anticipăm o închidere de mare amploare (a spaţiului aerian) de tipul celei de anul trecut”, a adăugat el.
„Cenuşa (vulcanică) este diferită, condiţiile meteorologice sunt diferite, iar răspunsul european este diferit”, cu o coordonare consolidată între autorităţile naţionale, cărora le revine decizia de a închide sau nu spaţiul aerian, a precizat el.
Norul de cenuşă de la vulcanul islandez Grimsvötn a blocat la sol marţi dimineaţă avioanele a mii de pasageri în Scoţia.
În aprilie 2010, norul de cenuşă de la vulcanul islandez Eyjafjöll a provocat cea mai mare închidere a spaţiului aerian decretată în Europa pe timp de pace, cu peste 100.000 de zboruri anulate şi peste opt milioane de pasageri blocaţi timp de o lună.