Cargobotul ucrainean capturat de piraţi, încercuit de nave de război

Piraţii somalezi care au capturat un cargobot ucrainean ce transportă armament erau încercuiţi duminică de mai multe nave de război străine, în largul oraşului Harardhere, au declarat martori şi un oficial somalez.

Urmărește
35 afișări
Imaginea articolului Cargobotul ucrainean capturat de piraţi, încercuit de nave de război

Cargobotul ucrainean capturat de piraţi, încercuit de nave de război

"Conform informaţiilor noastre, trei nave de război sunt pe cale de a-i urmări pe piraţi, dintre care două sunt foarte aproape de nava (ucraineană) interceptată", a declarat consilierul preşedinţiei din regiunea semiautonomă Puntland, Bile Mohamoud Qabowsade.

"Una dintre nave este americană şi celelalte două sunt originare din Uniunea Europeană", a adăugat acesta, fără a face alte precizări.

Ministerele Apărării din Marea Britanie, Germania şi Franţa au precizat că Forţele lor navale nu sunt implicate în această operaţiune.

Alte persoane, printre care pescari din zona Harardhere, au confirmat că au văzut în larg nava ucraineană încercuită de cel puţin alte două nave.

Nava Faina, care transportă în special 33 de tancuri şi armament destinat armatei kenyene, a fost capturată de piraţi joi, în largul coastelor somaleze, în timp ce se îndrepta spre portul kenyan Mombasa, având la bord 17 ucraineni, trei ruşi şi un leton.

Potrivit unui lider local din Harardhere, persoane aflate la bordul navelor de război au lansat un apel către piraţi prin intermediul megafoanelor, cerându-le să nu arunce în mare armele uşoare de pe nava capturată şi să desemneze reprezentanţi pentru a negocia eliberarea acesteia.

Ulterior, piraţii au confirmat că sunt încercuiţi de mai multe nave de război străine şi au cerut o răscumpărare de 20 de milioane de dolari.

"Este adevărat, suntem încercuiţi de trei nave de război şi putem vedea altele în depărtare", a declarat purtătorul de cuvânt al piraţilor.

"Nu ne este teamă de prezenţa lor, acest lucru nu ne va forţa să abandonăm nava şi nu ne va împiedica să cerem bani", a avertizat el.

"Echipajul nu este rănit şi este în siguranţă. Cerem 20 de milioane de dolari" răscumpărare pentru eliberarea cargobotului şi echipajului, a precizat purtătorul de cuvânt, Sugule Ali.

"Nu este lipsă de alimente la bord şi toate persoanele sunt în stare bună, inclusiv noi", a conchis acesta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici