„Un parteneriat privilegiat sau abordări similare, nu luăm niciuna dintre variante în considerare. Turcia nu poate să accepte o asemenea ofertă. Oricum ar fi intitulat, un parteneriat privilegiat sau o cooperare împotriva terorismului … o astfel de ofertă nu va fi nici măcar analizată de către Turcia”, a spus Celik, într-un interviu pentru Reuters.
Ministrul turc al Afacerilor Europene susţine că UE nu şi-a onorat toate angajamentele asumate privind ajutorul financiar acordat Turciei, în valoare de trei miliarde de euro.
„Ajutorul financiar nu funcţionează bine. Din punct de vedere tehnic, nu există niciun motiv pentru Turcia să menţină acest acord”, a mai precizat Omer Celik.
În luna martie a anului 2016, UE şi Turcia au ajuns la un acord pentru a stopa fluxul ilegal de imigranţi şi pentru a îmbunătăţi condiţiile pentru milioanele de refugiaţi adăpostiţi în Turcia.
La 5 ianuarie, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a propus Turciei un parteneriat special cu Uniunea Europeană, fără aderarea efectivă la Blocul comunitar.
Turcia a început negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană în 2005, doar unul dintre cele 16 capitole de discuţii fiind încheiate. În urmă cu doi ani, Blocul comunitar a promis să grăbească negocierile dacă Ankara va contribui la gestionarea fluxului de imigranţi, însă măsurile luate de preşedintele Recep Tayyip Erodgan după tentativa de lovitură de stat din 2016 au atras criticile cancelariilor occidentale.
Oficialii Uniunii Europene şi-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la situaţia drepturilor omului în Turcia şi la situaţia politică, după tentativa eşuată de lovitură de stat de anul trecut. Referendumul din 16 aprilie din Turcia privind reformele constituţionale, în urma căruia prerogativele preşedintelui au fost extinse, a generat, de asemenea, dezamăgire şi dezaprobare în cadrul UE.
La sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, liderii Uniunii Europene au convenit bugetul pentru anul 2018, iar fondurile destinate Turciei au fost reduse după ce au fost invocate îndoieli cu privire la angajamentul Ankarei pentru respectarea democraţiei şi a drepturilor omului.