„Regele l-a primit în audienţă, în această după-amiază, pe Johan Vande Lanotte, conciliatorul regal, care (…) a cerut să fie eliberat de această misiune. Regele a acceptat şi va începe mâine (joi) consultări” pentru a găsi o soluţie, a subliniat Palatul, într-un comunicat.
Acest senator socialist flamand a fost desemnat la 21 octombrie să încerce să apropie punctele de vedere între şapte partide flamande şi francofone, privind viitorul ţării şi formarea unui Guvern.
Belgia nu are un Guvern veritabil de la alegerile legislative din iunie 2010, o perioadă-record în Europa. Ţara are un Cabinet însărcinat doar cu gestionarea afacerilor curente.
Vande Lanotte a vrut să renunţe iniţial la 6 ianuarie, din cauza respingerii propunerilor sale de compromis de către principalele două partide flamande, separatiştii de la Noua Alianţă Flamandă (N-VA) şi creştin-democraţii din CD&V. Din lipsă de alternativă, regele a refuzat demisia sa şi i-a cerut să îşi continue misiunea.
După o ultimă tentativă, el a renunţat definitiv de data aceasta, nevăzând nicio posibilitate de conciliere.
Flamanzii, îndemnaţi de NV-A, câştigătorul alegerilor din iunie 2010, cer o autonomie sporită pentru regiunile Belgiei, însă francofonii refuză.