Cartea scrisă de Malala a fost interzisă în şcolile private din Pakistan: "Conţinutul său este împotriva ideologiei ţării şi valorilor islamice"

Şcolilor private pakistaneze li s-a interzis să cumpere biografia tinerei militante pentru dreptul la educaţie, Malala Yusafzai, din cauza "conţinutului ostil faţă de Pakistan şi Islam", a anunţat un înalt responsabil citat de AFP.

Urmărește
538 afișări
Imaginea articolului Cartea scrisă de Malala a fost interzisă în şcolile private din Pakistan: "Conţinutul său este împotriva ideologiei ţării şi valorilor islamice"

Cartea scrisă de Malala a fost interzisă în şcolile private din Pakistan: "Conţinutul său este împotriva ideologiei ţării şi valorilor islamice" (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Am interzis cartea lui Malala din cauza conţinutului său care este împotriva ideologiei ţării şi valorilor islamice", a declarat duminică Kashif Mirza, preşedinte al Federaţiei şcolilor private, care reprezintă mii de instituţii în întreaga ţară.

"Nu suntem împotriva lui Malala. Ea este fata noastră şi este ea însăşi confuză în ceea ce priveşte propria carte. Tatăl său a cerut editorului să retragă paragrafele despre Salman Rushdie şi să scrie «pacea fie cu el» după numele profetului" Mahomed, conform lui Mirza.

După ce a scăpat cu viaţă dintr-un atac al talibanilor în octombrie 2012, Malala Yusafzai, astăzi în vârstă de 16 ani, a publicat "Eu Malala, lupt pentru educaţie şi rezist talibanilor", cosemnată cu jurnalista britanică Christina Lamb.

Cartea revine asupra istoriei Pakistanului şi a vieţii sub talibani, care au instaurat din 2007 în 2009 un regim de teroare în valea Swat, de unde este originară Malala, şi lupta sa pentru dreptul la educaţie.

În sute de publicaţii musulmane, enunţul "fie ca pacea să fie cu el" apare de fiecare daă când numele lui Mahomed este menţionat, ceea ce nu este cazul în autobiografia în engleză a lui Malala.

Biografia face de asemenea referire la "Versetele satanice", care i-a adus lui Salman Rushdie o "fatwa" pentru blasfemie.

În biografia sa, Malala nu face totuşi apologia "Versetelor satanice", însă abordează discuţiile dintre tatăl său şi colegi despre această operă: tatăl său ar fi afirmat că această carte este o parodie a vieţii profetului, însă în loc să o interzică, musulmanii ar trebui să publice o carte pentru a contracara argumentele autorului său.

Indiferent de aceste nuanţe, interdicţia rămâne "Nicio şcoală (privată) nu va cumpăra «Eu, Malala» pentru bibliotecile sale sau pentru activităţile pedagogice", a declarat Mirza, afirmând că nu a primit nicio ameninţare din partea talibanilor care au promis să atace librăriile care vând biografia.

Şcolile pakistaneze au susţinut-o pe Malala atunci când ea a fost ţinta unui atac, însă opiniile exprimate în cartea sa sunt pur şi simplu "inacceptabile", a susţinut preşedintele federaţiei şcolilor private din Pakistan, ţară unde tânăra militantă este numită de unii "un agent al Occidentului".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici