UE, dornică să îmbunătăţească nivelul de trai al celor 7,5 milioane de cetăţeni bulgari, a rezervat statului balcanic fonduri în valoare de 11 miliarde de euro. "Departe de a suprima crimele şi violenţele, fondurile europene au extins în mod eficient corupţia", relatează publicaţia The International Herald Tribune în ediţia electronică.
Odată ce lumea interlopă bulgară a devenit conştientă de volumul semnificativ al fondurilor UE, aceasta a început să mituiască direct politicienii, potrivit multor reformatori anticorupţie de la Sofia, citaţi de The International Herald Tribune.
"Alte state au mafie. În Bulgaria, mafia controlează ţara", a declarat Atanas Atanasov, deputat bulgar şi fost director al serviciului de contrainformaţii.
Bulgaria este considerată ţara cea mai coruptă din UE şi, după aderarea sa în 2007, reprezintă un semnal de avertisment pentru statele occidentale dornice să scoată fostele ţări sovietice din sfera de influenţă a Rusiei, scrie publciaţia citată.
Crima organizată din Bulgaria îşi are originile în anii ’90, imediat după prăbuşirea regimului comunist, reţele interlope extinzându-se în timpul embargoului impus de Naţiunile Unite Serbiei. Aderarea la UE nu a adus cu sine neutralizarea mafiei, ci a încurajat lupta pentru exercitarea controlului. Statele occidentale devin însă tot mai nerăbdătoare în condiţiile în care nici un oficial de rang înalt nu a fost încă pus sub acuzare pentru fapte de corupţie.