ANALIZĂ  Cât de capabilă este armata ucraineană?

Recunoscând ameninţarea pe care o reprezintă Rusia, Ucraina a făcut câteva investiţii în armata sa din 2014.

Urmărește
41485 afișări
Imaginea articolului Cât de capabilă este armata ucraineană?

Un raport realizat recent de Serviciul de Cercetare al Congresului SUA (CRS), un institut specializat în analiza de politici publice, aruncă o lumină asupra stării actuale a armatei ucrainene. Democraţia est-europeană situată chiar lângă Rusia este în pericol imediat de invazie, cu peste 100.000 de soldaţi ruşi aflaţi la graniţele Ucrainei cu Belarus şi Rusia.

Forţele Navale Ucrainene

Anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 şi invazia regiunii Donbas din estul Ucrainei au determinat schimbări semnificative în armata ucraineană. În timp ce statul a efectuat modernizări şi reforme structurale ample, marina a pierdut aproximativ 70% din navele sale, iar mulţi marinari şi ofiţeri au dezertat.

În lumina progreselor Rusiei în tehnologia rachetelor anti-navă, marina ucraineană s-a concentrat totuşi pe achiziţionarea de nave mai mici şi mai rapide, în loc să încerce să-şi reconstituie forţa anterioară.

Armata ucraineană

Cu aproximativ 150.000 de militari în uniformă, armata este de departe cea mai puternică ramură militară a Ucrainei. Recunoscând ameninţarea pe care o reprezintă Rusia, Ucraina a adăugat peste 140.000 de soldaţi în armata sa din 2014. Cu toate acestea, armata ucraineană se bazează încă, în mare măsură, pe echipamente sovietice puţin îmbunătăţite şi are mare nevoie de un hardware mai modern.

Un alt neajuns al armatei ucrainene este forţa sa mixtă de profesionişti şi recruţi. Salariile mici, dar şi beneficiile şi condiţiile de viaţă inadecvate, au dus la o scădere a numărului de ofiţeri.

Forţele Aeriene Ucrainene

La fel ca armata, Forţele Aeriene Ucrainene se bazează în mare măsură pe echipamentul moştenit sovietic, care are deja peste treizeci de ani vechime. În plus, un impediment demn de luat în calcul este şi faptul că statul a pierdut multe avioane în 2014. În timp ce o mare parte din echipamentele Forţelor Aeriene Ucrainene sunt depăşite, dronele moderne Bayraktar TB2, de fabricaţie turcă, şi-au făcut recent debutul, fiind nişte echipamente destul de promiţătoare.

Forţele de asalt aerian

Cea mai capabilă parte a armatei ucrainene? Forţele lor de asalt aerian şi operaţiuni speciale. Iniţial prea puţin înarmate, forţele de asalt aerian ucrainene au fost reînnoite şi rearmate datorită asistenţei din partea Statelor Unite şi a NATO.

Forţele de asalt aerian ale Ucrainei „au jucat un rol cheie în combaterea invaziei Rusiei în estul Ucrainei”, explică raportul CRS. „Considerate trupe de elită, unităţile de asalt aerian erau iniţial o infanterie uşoară aflată sub comanda armatei. Din necesitate şi experienţă, [ei] au crescut în dimensiune şi au trecut la o comandă independent, cu echipamente mai grele”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici