Prima pagină » Știri externe » Cât de gravă este dubla pneumonie cu care Papa Francisc se luptă de 3 săptămâni

Cât de gravă este dubla pneumonie cu care Papa Francisc se luptă de 3 săptămâni

Se împlinesc trei săptămâni de când Papa Francisc a fost spitalizat pentru bronşită, care a dus apoi la o dublă pneumonie. El a fost tratat, de asemenea, pentru o infecţie pulmonară complexă şi a suferit mai multe crize respiratorii care au necesitat tratament suplimentar.
Cât de gravă este dubla pneumonie cu care Papa Francisc se luptă de 3 săptămâni
papa Francisc

Tratamentul a necesitat inclusiv aparate pentru a-l ajuta să respire.

Medicii care nu sunt implicaţi în îngrijirea Papei spun că drumul care urmează ar putea fi dificil, chiar dacă papa, în vârstă de 88 de ani, îşi revine complet.

Papa a fost spitalizat pe 14 februarie, după ce a suferit săptămâni întregi de bronşită care i-a îngreunat din ce în ce mai mult vorbirea. Câteva zile mai târziu, autorităţile de la Vatican au declarat că are o infecţie complexă la nivelul sistemului respirator care necesită un tratament mai specific.

Papa a dezvoltat apoi pneumonie în ambii plămâni şi a început să primească steroizi şi antibiotice, printre alte tratamente.

„Este o persoană în vârstă de 88 de ani care se află în spital şi primeşte îngrijiri acute de trei săptămâni”, a declarat dr. Andrew Chadwick, specialist în respiraţie şi terapie intensivă la Oxford University Hospitals din Marea Britanie. „Acesta nu este un semn că lucrurile merg bine”.

Chadwick a spus că orice internare a unei persoane din grupa de vârstă a lui Francis, pentru atât de mult timp, este foarte îngrijorătoare. „Drumul înainte pare încă accidentat”, a spus el.

Medicii lui Francisc au declarat că acesta este în stare stabilă, dar că prognosticul său este rezervat, ceea ce înseamnă că nu este în afara pericolului.

Numărul crizelor respiratorii, complicaţiile şi dependenţa papei de aparate pentru a-l ajuta să respire sugerează că „pneumonia este mai severă şi necesită măsuri de susţinere mai intensive”, a declarat Dr. Meredith McCormack, director de medicină pulmonară şi de îngrijire critică la Universitatea Johns Hopkins.

„Se pare că ar putea să nu existe semne clare de îmbunătăţire şi unele semne continue de infecţie severă, cum ar fi nevoia continuă de oxigen”, a spus McCormack.

Autorităţile de la Vatican au declarat că ultima criză respiratorie a papei a fost luni, iar lucrurile s-au stabilizat de atunci.

Alţi medici au observat că, cu cât Francisc rămâne mai mult timp în spital, cu atât este mai predispus la alte complicaţii, cum ar fi infecţii cauzate de catetere, răni de pat sau o nouă criză de pneumonie.