Cât timp poate supravieţui un coronavirus pe o suprafaţă contaminată. Produsele de uz casnic care ar ajuta la dezinfectare

  • Temerile despre timpul de supravieţuire a coronavirusului pe suprafeţe continuă să se amplifice
  • Chiar şi Banca Centrală a Chinei a anunţat că va lua măsuri disperate în încercarea de a opri răspândirea noului coronavirus
  • Oficialii au declarat că vor curăţa efectiv şi vor distruge banii cash, care trec printr-o sumedenie de mâini în fiecare zi.
Urmărește
12003 afișări
Imaginea articolului Cât timp poate supravieţui un coronavirus pe o suprafaţă contaminată. Produsele de uz casnic care ar ajuta la dezinfectare

Sursa FOTO: Profimedia

Nu se ştie exact cât timp poate persista coronavirusul pe o suprafaţa contaminată sau pe obiectele cu potenţialul de a infecta alte persoane, dar unii cercetători au descoperit câteva indicii după ce au studiat compartamentul „înşelător” al altor coronaviruşi, informează CNN. 

„SARS putea supravieţui pe suprafeţe oriunde de la doar cinci minute până la nouă zile”, a declarat Charles Chiu, profesor în boli infecţioase de la Universitatea din California.

„Totuşi, este foarte dificil să extrapolăm aceste descoperiri la noul coronavirus din cauza tulpinilor diferite, a anticorpilor şi a condiţiilor de mediu care au fost testate în alte studii precum şi din cauza lipsei de informaţii despre noul coronavirus”, a mai spus Chiu. „Este nevoie de mai multă cercetare a noului coronavirus pentru a stabili cât timp poate supravieţui pe suprafeţe”, a continuat profesorul.

Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) a subliniat că viruşii din această familie se pot răspândi de obicei prin „picături respiratorii”, precum picăturile apărute atunci când tuşim sau strănutăm”, iar coronaviruşii au în general o rată mică de supravieţuire pe suprafeţe. Totuşi, mai avem multe de învăţat despre noul coronavirus, numit oficial de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) COVID-19. 

Pentru că nu au detectat exact cât timp poate supravieţui COVID-19, specialiştii iau ca reper celelalte tipuri de coronavirus umani, precum SARS sau MERS, care rezistă pe suprafeţe neanimate - inclusiv metalul, sticla sau plasticul - până la nouă zile.

Despre coronaviruşii umani, precum SARS sau MERS, s-a descoperit faptul că pot supravieţui pe suprafeţe neanimate - inclusiv metalul, sticla sau plasticul - până la nouă zile dacă acea suprafaţa nu este dezinfectată, potrivit unui studiu publicat luna aceasta în Jurnalul Infecţiilor Spitaliceşti. 

Curăţarea cu produse de uz casnic poate ajuta, potrivit studiului, care a mai arătat că patogenii din această familie „pot fi inactivaţi cu eficienţă prin proceduri de dezinfectare a suprafeţei cu 62-71% etanol, 0.5% peroxid de hidrogen sau 0.1% hipoclorit de sodiu" sau clor, timp de un minut.

„Este posibil ca o persoană să se infecteze cu COVID-19 după ce atinge o suprafaţă sau un obiect care are virusul iar apoi îşi atinge propria gură, propriul nas sau chiar şi ochii. Totuşi, acesta nu este modul principal prin care virusul se răspândeşte”, potrivit site-ului CDC. 

Coronaviruşii reprezintă un grup amplu de viruşi, găsiţi de obicei la animale. În cazuri rare, aceşti viruşi sunt ceea ce cercetătorii numesc „zoonotic”, fapt care înseamnă că pot fi transmişi de la animale la oameni, potrivit CDC din SUA.

Oficialii nu ştiu cu certitudine ce animal ar fi putut cauza epidemia cu noul coronavirus, izbucnită în oraşul chinez Wuhan. Dar, anterior, studiile au arătat că oamenii au fost infectaţi cu coronavirusul sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS) după ce au intrat în contact cu cămile. De asemenea, oamenii de ştiinţă au suspectat că pisicile Civet ar fi fost de vină pentru SARS.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici