Catastofe provocate de inundaţii în Rusia. Presa critică autorităţile pentru modul de gestionare a situaţiei
Fapt rar în ţară, publicaţiile pro-guvernamentale şi de opoziţie au criticat la unison autorităţile locale.
„Tragedia de la Krimsk (…) este dovada perfectă a ce poate provoca neglijenţa şi traiul în voia sorţii”, scrie cotidianul pro-Kremlin, Izvestia.
Publicaţia economică Vedomosti subliniază că autorităţile erau conştiente de riscurile de inundaţii în regiune, cu atât mai mult cu cât aceasta a mai fost afectată de inundaţii în 2002, soldate cu 200 de morţi.
Catastrofa „dovedeşte acelaşi eşec din partea autorităţilor în protejarea populaţiei de catastrofele naturale ca şi în apărarea ei faţă de bandiţi”, apreciază cotidianul condamnând „incompetenţa şi iresponsabilitatea” oficialilor politici.
„De ce atâţia morţi?” titrează la rândul său cotidianul pro-guvernamental Komsomolskaia Pravda, în timp ce Moskovski Komsomoleţ conchide: „Catastrofa de la Krimsk ar fi putut fi prevăzută şi evitată”.
„Şi mai înfricoşător: locuitorii unui alt oraş mare sau mic din orice regiune «cu probleme» a ţării ar putea trăi o situaţie similară”, continuă acesta.
„Şi nu serveşte la nimic să aşteptăm ajutor din partea puterii, cu atât mai puţin în primele ore de după catastrofele naturale”, scrie acesta.
Guvernaul regiunii Krasnodar, Aleksandr Tkacev, a descris inundaţiile drept „o surpriză enormă”, într-un interviu pentru ediţia de luni a Izvestia.
„Este o catastrofă echivalentă cu un cutremur de pământ… Ce putem face? Omul nu poate face nimic în această situaţie, nu are nici o posibilitate”, adaugă acesta.