- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Catherine Ashton se distanţează de trecutul său de militantă pacifistă
Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, s-a distanţat, luni, de trecutul său de militantă pacifistă, opusă armamentului nuclear, din anii '80, pe care i-l reproşează conservatorii din ţara sa.
Catherine Ashton se distanţează de trecutul său de militantă pacifistă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Ceea ce era semnificativ în anii '70 nu mai este semnificativ în 2010" "şi nu am mai fost membră a Campaniei pentru Dezarmare Nucleară (CND) de 28 sau 29 de ani", a subliniat Ashton în timpul unei audieri în faţa Parlamentului European.
Ea i-a răspuns unui deputat conservator britanic interesat dacă Ashton şi-a schimbat punctul de vedere faţă de problema dezarmării nucleare de la momentul angajării, în tinereţe, în cadrul CND.
Pe un alt eurodeputat, ea l-a asigurat că nu şi-a ascuns niciodată" acest trecut şi că "nu îi este ruşine" de el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
„Părintele fondator al AI” crede că tehnologia ar putea duce la dispariţia oamenilor în 10 ani
-
Croaţia îşi alege duminică noul preşedinte. Ce şanse are „Trump al Croaţiei”
-
SUA dă Ucrainei un nou pachet de ajutor militar de 1,25 miliarde de dolari
După absolvirea studiilor de economie şi sociologie la Universitatea din Londra, ea a fost trezorier al CND la începutul anilor '80, când această organizaţie pacifistă milita împotriva bazelor NATO în Marea Britanie.
Acest episod i-a adus deja în decembrie o serie de atacuri din partea eurodeputaţilor conservatori britanici, pe care i-a asigurat că nu a primit niciodată fonduri din partea blocului sovietic. Ea a recunoscut însă că provenienţa unei părţi a finanţărilor nu este cunoscută, pentru că acestea au fost "recoltate în cutii" cu ocazia unor manifestaţii.
Luni, ea a evitat să se pronunţe în mod clar cu privire la dorinţa afişată a preşedintelui american, Barack Obama, de a se ajunge, în viitor, la o denuclearizare la nivel mondial, deşi a afirmat că acesta este un proiect "semnificativ".
"Cel puţin după trecutul meu vă puteţi da seama că mă interesează aceste subiecte", a subliniat ea.
Catherine Ashton a mai promis că va aborda problema astfel încât să aibă "sprijinul tuturor", recunoscând că la nivelul UE unele ţări au poziţii "foarte marcate" pe această temă.
Baroneasa laburistă, care, din momentul preluării mandatului, la începutul lui decembrie, are sarcina să reprezinte vocea Uniunii Europene pe plan mondial, este audiată de eurodeputaţi, care trebuie să o confirme în funcţie.
Mulţi parlamentari sunt surprinşi de nominalizarea sa dat fiind că nu are experienţă diplomatică, iar eurodeputaţii contestă faptul că acest post este ocupat de o britanică, provenită dintr-o ţară profund eurosceptică.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:59
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
-
astăzi, 08:51
Croaţia îşi alege duminică noul preşedinte. Ce şanse are „Trump al Croaţiei”