Căutările online relevă că majoritatea britanicilor care au votat pentru Brexit nu ştiau ce fac: "Pur şi simplu m-a lovit realitatea. Dacă aş avea ocazia să votez din nou, aş vota să rămânem în UE"

Cei mai mulţi alegători britanici nu au ştiut ce înseamnă ieşirea din Uniunea Europeană, lucru sugerat de intensificarea căutărilor online despre această temă după referendum, comentează presa britanică şi americană.

Urmărește
16619 afișări
Imaginea articolului Căutările online relevă că majoritatea britanicilor care au votat pentru Brexit nu ştiau ce fac: "Pur şi simplu m-a lovit realitatea. Dacă aş avea ocazia să votez din nou, aş vota să rămânem în UE"

Căutările online relevă că majoritatea britanicilor care au votat pentru Brexit nu ştiau ce fac: "Pur şi simplu m-a lovit realitatea. Dacă aş avea ocazia să votez din nou, aş vota să rămânem în UE"

"Imediat după încheierea votului s-au intensificat căutările pe Google privind efectele ieşirii Marii Britanii din UE", anunţă Google Trends.

"Întreaga lume este îngrijorată de efectele referendumului care a decis ieşirea Marii Britanii din UE. Şi, chiar dacă liderii campaniei pro-Brexit celebrează victoria, se pare că britanicii nici măcar nu au ştiut pentru ce au votat", comentează cotidianul american The Washington Post.

"Chiar dacă am votat pentru ieşirea din UE, m-am trezit azi dimineaţă şi pur şi simplu m-a lovit realitatea. Dacă aş avea ocazia să votez din nou, aş vota să rămânem în UE", a declarat o femeie, vineri, pentru postul ITV News.

Potrivit datelor furnizate de compania Google, după referendum nu doar că s-au multiplicat căutările online privind efectele ieşirii din UE, dar cei mai mulţi britanici au căutat "Ce este Uniunea Europeană?", situaţie care demonstrează că nu au ştiut ce votează.

Zeci de mii de britanici cer organizarea unui nou referendum pe tema apartenenţei ţării la UE, după ce 51,9 la sută dintre cetăţeni au votat pentru ieşirea Marii Britanii din Blocul comunitar.

Liderii Uniunii Europene au exprimat regret şi indignare pentru votul britanic, îndemnând Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană "cât mai curând posibil".

Cetăţenii britanici au fost chemaţi să aleagă între solidaritatea cu popoarele europene şi interesele naţionale, într-un referendum convocat de premierul David Cameron din raţiuni populiste care însă s-a întors împotriva liderului conservator britanic, nevoit să demisioneze.

Experţii juridici ai Uniunii Europene analizează modalităţile de accelerare a procedurii de excludere a Marii Britanii, a confirmat Martin Schulz, preşedintele Parlamentului UE, denunţând o decizie "unilaterală" a Londrei, care a luat "ostatică" UE din cauza unei dispute în Partidul Conservator.

Premierul David Cameron a promis electoratului, în ianuarie 2013, că, dacă Partidul Conservator va obţine majoritatea parlamentară în alegerile din 2015, Guvernul britanic va renegocia relaţia cu Uniunea Europeană şi va convoca, până în 2017, un referendum privind apartenenţa la Uniunea Europeană. Însă iniţiativa populistă a lui David Cameron s-a întors împotriva lui. Deşi a convocat plebiscitul, Cameron a pledat pentru rămânerea ţării în UE. David Cameron a demisionat după înfrângere şi va rămâne în istorie ca fiind politicianul care a provocat involuntar ieşirea Marii Britanii din UE; în plus, Cameron riscă să genereze, tot involuntar, destrămarea Marii Britanii, în contextul în care Scoţia solicită din nou independenţa, având şanse mari să o obţină, iar regiunea britanică Irlanda de Nord nu va tolera reintroducerea controalelor la frontiere cu Irlanda. Acest risc a fost evocat chiar de foştii premieri Tony Blair şi John Major, care au avertizat că eventuala ieşire din Uniunea Europeană va pune în pericol unitatea Marii Britanii, afectând acordul de pace privind Irlanda de Nord şi alimentând mişcarea proindependenţă în Scoţia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici