Ideea modificării constituţionale este atent urmărită în Rusia, pe fondul speculaţiilor privind ambiţiile politice ale lui Vladimir Putin, aflat la putere fie ca preşedinte, fie ca premier, din 1999. Putin, în vârstă de 67 de ani, ar urma să se retragă în 2024, la finalul celui de-al patrulea său mandat de preşedinte.
Potrivit actualei Constituţii, care interzice ca o persoană să deţină mai mult de două mandate consecutive de preşedinte, acesta nu va putea candida imediat după finalul mandatului actual.
Criticii preşedintelui îl acuză că plănuieşte să rămână la putere şi după 2024, după ce acesta a sugerat că ar putea aduce modificări Constituţiei pentru a putea candida din nou şi pentru a da mai multă putere Parlamentului.
Joi, Putin a declarat că este deschis ideii de modificare a Constituţiei în privinţa atribuţiilor Parlamentului şi a Preşedinţiei, dar a adăugat că asemenea modificări ar trebui să fie făcute cu prudenţă.
„Nu este posibil să facem acest lucru decât după pregătiri temeinice şi discuţii la nivel social. Trebuie să fim foarte atenţi”, a declarat Putin în cadrul conferinţei sale anuale de presă. El a mai spus că este deschis ideii de limitare a numărului mandatelor prezidenţiale, sugerând că Legea Fundamentală ar putea fi modificată în sensul de a limita numărul mandatelor la două, nu la două consecutive, ca în prezent.
„Un lucru care ar putea fi modificat în privinţa mandatelor de preşedinte este eliminarea prevederii privind mandatele succesive. Eu însumi am avut două mandate consecutive, după care am părăsit funcţia şi am avut dreptul constituţional de a reveni ca preşedinte, pentru că nu am avut mai mult de două mandate consecutive”, a spus liderul de la Kremlin. „Această prevedere deranjează anumiţi analişti şi persoane din viaţa politică. Poate ar putea fi eliminată”, a adăugat acesta.