- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (11.10.2012, 14:34)
- Marius Fratila ,
Cazul cuplului român umilit în Noua Zeelandă: Ambasada României la Canberra a solicitat explicaţii
Ambasada României la Canberra, cu reprezentare în Noua Zeelandă, a solicitat autorităţilor din această ţară explicaţii privind incidentul de la aeroportul din Auckland cu cuplul de români Mădălin Vânătoru şi Veronica Lazarovici, informează MAE.
Urmărește
2439 afișări
MAE: Ambasada de la Canberra a solicitat explicaţii în Noua Zeelandă privind cuplul de români (Imagine: AFP/ Arhiva Mediafax Foto)
"Cetăţenii români Mădălin Vânătoru şi Veronica Lazarovici au semnalat situaţia apărută pe aeroportul din Auckland şi Ambasadei României la Canberra (Australia), care este acreditată să reprezinte România la nivel diplomatic în Noua Zeelandă. Misiunea României la Canberra a solicitat explicaţii în legătură cu acest incident autorităţilor neozeelandeze, prin intermediul consulului onorific al României la Wellington (Noua Zeelandă). În acelaşi sens a fost contactată şi Ambasada Noii Zeelande la Canberra. Până în prezent, nu s-a primit un răspuns oficial din partea autorităţilor neozeelandeze", a precizat MAE joi, la solicitarea MEDIAFAX.
De asemenea, în ceea ce priveşte regimul călătoriilor cetăţenilor români în Noua Zeelandă, MAE precizează că exceptarea de la obligativitatea vizei se aplică numai pentru un sejur de scurtă durată, respectiv pentru maximum 90 zile într-un interval de şase luni. Pentru şederi a căror durată depăşeşte această perioadă (în scop de studii, angajare în muncă, emigrare etc.) este necesară obţinerea în prealabil a unei vize de intrare speciale, care poate fi solicitată de la Ambasada Noii Zeelande la Bruxelles.
Totodată, MAE subliniază că, deşi pentru cetăţenii români nu este necesară viză de intrare în Noua Zeelandă, autorităţile de frontieră efectuează, ca şi în cazul cetăţenilor altor state care nu au nevoie de viză de intrare, interviuri prin care să stabilească dacă scopul declarat al călătoriei este cel real. În cazul în care autorităţile menţionate consideră că rezultatul interviului nu este satisfăcător, pot refuza intrarea în Noua Zeelandă şi hotărî returnarea persoanei cu primul zbor disponibil.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Mai multe cipuri în creier în 2025: Musk a anunțat că un al treilea pacient a primit implantul cerebral de la Neuralink. Compania nu se oprește aici
-
China îşi extinde influenţa în Marea Caraibilor şi strânge legăturile cu un fost aliat al Taiwanului
-
Armata iraniană a fost dotată cu o mie de drone noi. Mişcarea, cu puţin timp înainte de revenirea lui Trump la Casa Albă
-
Sindicatele din administraţie: Funcţionarii publici, ţapi ispăşitori pentru eşecurile guvernării
Un cuplu de români afirmă că au fost "umiliţi" de către un angajat al Serviciului de Imigraţie din Noua Zeelandă (INZ) pe aeroportul din Auckland, după care au fost trimişi înapoi acasă cu avionul, a relatat postul naţional neozeelandez de televiziune TVNZ în pagina electronică de marţi.
Citeşte şi:
"Ajunge cu românii": Umilinţa prin care a trecut un cuplu în Noua Zeelandă, înainte de a fi trimis în România
Veronica Lazarovici şi soţul ei Mădălin Vânătoru, care au sosit în Noua Zeelandă pe 22 septembrie, în loc să treacă uşor de controlul vamal, aşa cum se aşteptau, au fost chestionaţi de INZ. Lazarovici afirmă că plănuia să studieze în Noua Zeelandă şi că întocmise o listă cu destinaţii turistice pe care dorea să le viziteze, însă Serviciile de Imigraţie au luat acestă decizie suspectând cuplul că se află în căutarea unor locuri de muncă ilegale în ţară, urmărind să nu se mai întoarcă în România, potrivit TVNZ.
Lazarovici a declarat pentru post că, în timp ce aştepta să fie chestionată, a fost "şocată" să audă un ofiţer din cadrul Serviciului Vamal spunând "ajunge cu românii". Ea subliniază că li s-a refuzat intrarea pe teritoriul Noii Zeelande, în opinia sa, exclusiv din cauza "rasei". "Soţul meu şi cu mine suntem amândoi români. Este clar că acest comentariu ne viza pe noi", a continuat românca.
Un purtător de cuvânt al agenţiei a cerut scuze cuplului pentru comentariul "deplasat", care în opinia acestuia a fost "te rog nu îmi mai trimite alţi români", ci nu "ajunge cu românii". El a precizat că problema a fost "integral investigată" şi s-a conchis că un ofiţer a făcut către un coleg un "comentariu nepotrivit", "care a fost auzit şi interpretat greşit", un lucru cu atât mai regretabil cu cât "a fost făcut în auzul publicului".
Cei doi români nu au ieşit în afara aeroportului din Auckland, precizează postul de televiziune.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Incendiile din Los Angeles fac prăpăd. Ioan Alex povestește despre focurile devastatoare de la fața locului
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Scandal monstru după finala Casa iubirii: Acuzații de blat pentru Kanal D: V-ați bătut joc
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe