Cazul femeilor sechestrate în Cleveland: Ariel Castro, un bărbat cu două feţe

Principalul suspect în ancheta privind sechestrarea a trei femei în Cleveland (Ohio, în nordul Statelor Unite), inculpat pentru răpire şi viol, Ariel Castro este un bărbat cu două feţe, muzician şi apreciat de unii, violent şi temut de alţii.

Urmărește
3101 afișări
Imaginea articolului Cazul femeilor sechestrate în Cleveland: Ariel Castro, un bărbat cu două feţe

Ariel Castro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest bărbat apreciat în cartierul său, basist în timpul liber, dar considerat violent de cei apropiaţi şi acuzat de mai multe ori de violenţă domestică, a fost inculpat pentru violarea a trei femei găsite la începutul săptămânii în casa lui, precum şi pentru răpirea lor şi sechestrarea unei fetiţe în vârstă de şase ani, care s-a născut în timpul captivităţii mamei sale, Amanda Berry.

Împreună cu cei doi fraţi ai săi, Pedro, în vârstă de 54 de ani, şi Onil, în vârstă de 50 de ani, acest şofer de autobuz şcolar în vârstă de 52 de ani a fost arestat luni pentru că le-a răpit şi le-a sechestrat timp de zece ani pe Amanda Berry, 27 de ani, Gina DeJesus, 23 de ani, şi Michelle Knight, 32 de ani. Nicio acuzaţie nu a fost reţinută împotriva celor doi fraţi ai lui.

Cele trei femei au fost eliberate dintr-o casă cu două etaje şi patru camere pe care Castro o deţinea din 2007 pe Seymour Avenue, într-un cartier hispanic din Cleveland.

Ariel era mândru de originea sa portoricană, iar drapelul portorican flutura alături de cel al Statelor Unite în faţa casei sale, care în prezent este pusă sub sechestru pentru neplata taxelor imobiliare, potrivit cotidianului local Plain Dealer.

Castro provine dintr-o familie numeroasă, care a emigrat în Statele Unite după al Doilea Război Mondial dintr-o regiune portoricană celebră pentru cafeaua sa, către oraşul industrial Cleveland.

Sora sa vitregă, Noemi Castro, şi-a exprimat "surpriza" într-un interviu acordat Washington Post. "Nu aş fi crezut vreodată că Ariel ar putea face aşa ceva vreodată", a declarat ea.

Tatăl său, Nona Castro, decedat în 2004, administra un centru de maşini de ocazie. Unchiul lui, Julio "Cesi" Castro, în vârstă de 78 de ani, rămâne unul dintre stâlpii comunităţii hispanice din oraş.

Pe Seymour Avenue, Castro avea mai degrabă o reputaţie bună.

"Locuiesc aici de un an. Am făcut grătare cu acest tip, am mâncat împreună porc şi alte chestii şi am ascultat salsa. Nimic nu m-a făcut să cred că are fete în această casă", a povestit Charles Ramsey, vecinul care i-a permis tinerei Amanda să scape şi apoi să avertizeze poliţia.

Ramsey îşi aminteşte că l-a văzut pe Castro în grădina casei sale, jucându-se cu câinii. Pe pagina sa de Facebook, Castro afirmă că îi plac câinii chinezeşti şi să repare maşini şi mopede.

Un alt vecin, Roberto Diaz, citat de Washington Post, afirmă chiar că Ariel Castro participa la evenimente organizate pentru găsirea fetelor dispărute, cum ar fi marşuri în memoria lor sau distribuirea de fluturaşi. El era cunoscut de una dintre victime, Gina DeJesus, care era, potrivit mărturiilor, foarte bună prietenă cu una dintre fiicele sale.

Julio Castro, totuşi, povesteşte că nepotul lui se izolase de familie după moartea tatălui său în 2004, anul în care a dispărut Gina, la un an după Amanda şi la doi după Michelle.

"Poate că era genul acela de persoană cu viaţă dublă", a declarat el pentru CNN.

În 2005, fosta soţie a lui Castro, Grimilda Figueroa, care a decedat anul trecut, a depus plângere împotriva lui, acuzându-l că le-a "răpit deseori" pe cele două fiice ale lor şi că le-a "împiedicat să fie cu mama" lor.

Documentele judiciare arată, în plus, că Grimilda Figueroa a avut de două ori nasul spart, coastele rupte, umerii luxaţi şi că a cerut judecătorului "să îl împiedice (pe Castro) să o ameninţe că o va ucide".

Fiul cuplului, Anthony Castro, în vârstă de 31 de ani, care lucrează la o bancă din Cincinnati (Ohio), a povestit pentru cotidianul britanic Daily Mail că mama sa a părăsit casa împreună cu cei trei copii ai săi în 1996, după mai multe episoade de violenţă conjugală. "Şi eu am fost bătut", a afirmat el.

Anthony a precizat, de asemenea, că atunci când se ducea să îl viziteze pe tatăl său, de câteva ori pe an, întâlnirea nu dura mai mult de 20 de minute, tatăl lui interzicându-i accesul în unele camere ale casei.

Timp de 22 de ani, Castro a condus autobuze şcolare, provocând câteva incidente care au dus, în noiembrie, la concedierea sa, potrivit Plain Dealer.

După serviciu, Castro cânta la bas şi era, de 15 ani, membru al unei formaţii de muzică latino, Grupo Kanon.

"El devenise din ce în ce mai defensiv în ultimii ani", a declarat liderul grupului, Ivan Ruiz, care îl cunoaşte de 20 de ani. "Era ca şi cum nu putea părăsi casa". Era bizar. Era tot timpul în întârziere la repetiţii sau la concerte" şi "l-am dat afară anul trecut".

O verişoară a celor trei faţi, Maria Castro-Montres, şi-a mărturisit "ruşinea", miercuri, pentru AFP. "Cineva capabil de astfel de lucruri este un psihopat care a reuşit să se ascundă ani la rând".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici