- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cazul fostului şofer al lui Osama ben Laden, examinat de o Curte de Apel din Washington
O Curte de Apel din Washington a examinat joi apelul fostului şofer al lui Osama ben Laden, Salim Ahmed Hamdan, care, în pofida eliberării sale în Yemen după şapte ani de detenţie la Guantanamo, contestă condamnarea sa pentru "sprijin material acordat terorismului".
Cazul fostului şofer al lui Osama ben Laden, examinat de o Curte de Apel din Washington (Imagine: Shutterstock)
Acesta este primul apel în faţa justiţiei civile al unui fost deţinut la Guantanamo privind verdictul de vinovăţie dat de un Tribunal militar de excepţie.
Sala de audieri era plină de personalităţi din Justiţie şi Armată venite să asiste la dezbateri. Printre acestea figurau actualul procuror şef de la Guantanamo, generalul Mark Martins, secretarul adjunct al Justiţiei, Lisa Monaco, şi fostul avocat guvernamental Neal Katyal.
Curtea de Apel ar putea decide închiderea dosarului deoarece reclamantul şi-a ispăşit pedeapsa cu închisoarea şi este liber. Aceasta le cere avocaţilor yemenitului şi administraţiei americane să dea explicaţii în scris pe această temă în termen de două luni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Ciolacu a prezentat în Parlament programul de guvernare: Vom avea un an economic dificil
-
Guvernul Ciolacu vrea să elibereze Bucureştiul: În următorii 4 ani vrea să termine A0 alături de drumurile radiale. Pariul cel mare? Misiunea de a termina loturile lipsă de pe A1, A3, A7 şi A8, adică două autostrăzi care să treacă munţii – Carpaţii Meridionali dar şi cei Orientali
-
Nicuşor Dan anunţă că nu renunţă la candidatura la preşedinţie
Hamdan a fost primul deţinut de la Guantanamo condamnat pentru "sprijin material acordat terorismului" de un Tribunal militar de excepţie, în 2008. Procesul său a fost considerat emblematic pentru excesele "războiului împotriva terorismului", când a fost condamnat la numai cinci ani şi jumătate de închisoare, faţă de 30 de ani cât cerea administraţia SUA.
În cazul în care Curtea de Apel decide să statueze pe fond, decizia sa ar putea avea consecinţe asupra Tribunalelor militare de la Guantanamo, care trebuie să judece şi alţi deţinuţi pentru aceleaşi acuzaţii.
La audiere, avocatul său Joseph McMillan a declarat că "sprijinul material acordat terorismului nu este o crimă de război" în virtutea dreptului internaţional privind conflictele armate şi, prin urmare, nu poate fi judecat în Tribunale militare.
Din partea administraţiei SUA, avocatul Joseph Depue a afirmat însă că este vorba "clar despre o infracţiune ce poate fi judecată de un Tribunal militar", în virtutea "dreptului comun american privind războiul".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:24
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
-
astăzi, 18:15
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Prima unitate a Legiunii Ucrainene instruită în Polonia a fost desemnată în Ucraina / Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul