"Suntem în favoarea politicii privind imigraţia" iar măsura de a preleva amprentele locuitorilor din taberele de nomazi, inclusiv ale copiilor, este dictată de voinţa de "a permite integrarea străinilor şi de a-i îndepărta pe cei care vin în Italia pentru a comite infracţiuni", a declarat premierul italian, în timpul unei conferinţe de presă, care a urmat întâlnirii cu preşedintele Comisiei Europene.
Silvio Berlusconi a insistat asupra "spiritului de primire" al italienilor, "care derivă din istoria şi din convingerile creştine şi catolice", subliniind că "prelevarea de amprentele în taberele de romi este motivată de necesitatea de a vedea cine sunt romii care trăiesc în aceste tabere".
"Vrem să exprimăm voinţa fermă a Guvernului de a garanta că şi copiii romi se pot duce la şcoală pentru a primi aceeaşi educaţie precum italienii", a precizat Berlusconi, adăugând că este vorba doar de o "voinţă pozitivă", aceea de "a-i integra mai bine în rândurile europenilor, oferindu-le aceleaşi drepturi".
Tema imigraţiei, abordată de premierul italian, se bucură de sprijinul preşedintelui CE, potrivit căruia obiectivul este acela de a găsi o soluţie care să fie "sigură şi compatibilă cu drepturile şi valorile europene".
Vizita preşedintelui CE viza, însă, mai ales, viitorul Tratatului de la Lisabona. Silvio Berlusconi l-a asigurat că Italia va aproba "cât de curând" Tratatul. În pofida votului negativ al Irlandei, premierul italian consideră că documentul "nu trebuie reanalizat, ci aprobat în forma actuală".