Alianţa teroristă Nusrat al-Islam wal-Muslimin – considerată drept filiala din Mali a reţelei teroriste Al-Qaida – a difuzat miercuri un comunicat în care anunţă numele celor cinci ostatici pe care îi deţine, avertizând că negocierile pentru eliberarea captivilor au fost suspendate.
Cei cinci ostatici sunt Iulian G. (România), Jocelyn E. (Australia), Béatrice S. (Elveţia), Gloria Cecilia N.A. (Columbia) şi Sophie P. (Franţa), informează agenţiile de presă Al-Akhbar şi EFE.
Grupul terorist a transmis că suspendă „orice fel de comunicare” despre ostatici, pe durată nedeterminată. Organizaţia islamistă a acuzat Guvernul de la Paris „colonizator” că este „responsabil direct” de tergiversarea negocierilor. Guvernele ţărilor din care provin ostaticii au „partea lor de responsabilitate”, subliniază grupul Nusrat al-Islam.
Alianţa teroristă Jamat Nusrat Al-Islam Wal Muslimin (Grupul de susţinere a Islamului şi Musulmanilor) a fost formată în martie 2017 prin fuziunea grupărilor Ansar Dine, Al-Qaida în Magrebul Islamic, Al-Mourabitoune şi Frontul de Eliberare din Macina. Grupul terorist considerat Al-Qaida în Mali este condus de islamistul Iyad Ag Ghali.
Ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a anunţat în august că Bucureştiul păstrează legătura cu autorităţile din Burkina Faso în legătură cu românul răpit în 2015, însă situaţia este complicată, deoarece răpitorii cer bani, iar statul român nu îi poate oferi. Românul Iulian G. a fost răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso. Ostaticul a fost prezentat în înregistrări difuzate de grupul islamist Al-Mourabitoune, afiliat organizaţiei teroriste Al-Qaida în Magrebul Islamic.
MAE continuă eforturile pentru eliberarea românului răpit în Burkina Faso
Celula de criză continuă acţiunile pentru eliberarea românului răpit în 2015 în Burkina Faso, a anunţat MAE, la solicitarea MEDIAFAX.
„Celula de criză interinstituţională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso a luat notă de informaţiile apărute în mass media pe această temă. În context, reiterăm faptul că Celula de criză interinstituţională îşi continuă activitatea, în regim de permanenţă, pentru gestionarea situaţiei şi depune toate eforturile pentru eliberarea cetăţeanului român. Totodată, Celula de criză menţine o colaborare permanentă cu partenerii internaţionali ai României. Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific şi sensibil al acestuia, să se facă cu toată precauţia”, a explicat MAE, într-un răspuns transmis, miercuri, la solicitarea MEDIAFAX.