Cazul Skripal | Theresa May a convocat Consiliul Naţional de Securitate pentru a discuta despre fostul spion rus atacat cu o substanţă neurotoxică

Premierul britanic Theresa May a convocat, luni, Consiliul Naţional de Securitate pentru a discuta despre cazul fostului spion rus Serghei Skripal, atacat cu o substanţă neurotoxică în oraşul Salisbury, în condiţiile în care anumite informaţii sugerează implicarea Rusiei, relatează site-ul BBC News.

Urmărește
590 afișări
Imaginea articolului Cazul Skripal | Theresa May a convocat Consiliul Naţional de Securitate pentru a discuta despre fostul spion rus atacat cu o substanţă neurotoxică

Cazul Skripal | Theresa May a convocat Consiliul Naţional de Securitate pentru a discuta despre fostul spion rus atacat cu o substanţă neurotoxică

Potrivit unor surse din cadrul guvernului, serviciile de informaţii au întocmit un raport care indică implicarea unor persoane care au legături cu Rusia. Totodată, MI5 şi MI6 vor prezenta detalii despre neurotoxina rară folosită în atac.

Sir Tony Brenton, fostul ambasador al Marii Britanii în Rusia, a declarat că Rusia este principalul suspect în urma acestui incident.

"Cu cât va indica mai mult Putin către ostilitatea şi agresiunea occidentală, cu atât se va apropia de poporul rus. Rusia este principalul suspect pe o listă care nu include şi un număr doi", a spus Brenton.

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a spus că guvernul de la Londra ar putea lua măsuri dacă va fi stabilită implicarea Rusiei în atacul asupra lui Serghei Skripal. Kremlinul a respins orice implicare în acest eveniment, spunând că este doar o campanie de "demonizare" a Rusiei în mass-media.

Duminică, anchetatorii englezi au descoperit într-un restaurant şi într-un bar din oraşul Salisbury urme ale substanţei neurotoxice cu care au fost atacaţi fostul spion rus Serghei Skripal şi fiica acestuia. Institutul britanic de sănătate publică a lansat un apel la adresa cetăţenilor care au frecventat restaurantul italian Zizzi şi barul englez The Mill din Salisbury să îşi spele hainele şi bunurile, ca măsură de precauţie.

Poliţia britanică a precizat că a identificat peste 200 de martori şi peste 240 de dovezi în cadrul acestei anchete. 21 de persoane au primit îngrijiri medicale după ce au inhalat vapori ai substanţei folosite în atacul care l-a vizat pe fostul agent rus de spionaj Serghei Skripal.

La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), şi fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra.

În 2006, Serghei Skripal a fost condamnat la închisoare în Rusia pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. Agentul a fost găsit vinovat de legături cu serviciul britanic de informaţii externe (MI6). Ulterior, acesta a primit azil în Marea Britanie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici