Cazuri tot mai frecvente de ciumă bubonică. Care ar putea fi cauza principală a reapariţiei bolii care a ucis zeci de milioane de oameni

28 de persoane se află în carantină în provincia nordică a Mongoliei, după ce un vânător a fost diagnosticat cu ciuma bubonică sâmbătă, au anunţat autorităţile locale, informează CNN.

Urmărește
4195 afișări
Imaginea articolului Cazuri tot mai frecvente de ciumă bubonică. Care ar putea fi cauza principală a reapariţiei bolii care a ucis zeci de milioane de oameni

Potrivit Xinhua, agenţia de ştiri a Chinei, pacientul neidentificat s-ar fi infectat cu ciuma bubonică după ce a prins şi a consumat un iepure sălbatic în regiunea Huade, din Mongolia centrală.

Comisia de Sănătate din Mongolia Interioară a informat că nu a fost identificată până acum o legătură între îmbolnăviri. Cazurile de ciumă sunt relativ rare în China, însă o zonă întinsă a oraşului Yumen a fost izolată în 2014 după ce un bărbat în vârstă de 38 de ani a decedat din cauza ciumei.

Ciuma este o boală infecţioasă foarte contagioasă, răspândită în principal de către şobolani. Numărul acestora a înregistrat o creştere în Mongolia Interioară după seceta persistentă de anul acesta.

Totuşi, se pare că o principală cauză a revenirii ciumei bubonice ar putea fi chiar criza climatică. Jurnaliştii de la Vox au publicat un material în care explică care sunt legăturile dintre reapariţia bolii şi schimbările climatice.

Regiunile polare ale Pământului sunt afectate de temperaturi tot mai ridicate, iar consecinţele sunt uşor de identificat. Multe dintre acestea sunt de extrem de dăunătoare, iar cele mai ameninţătoare au loc chiar sub pământ, în permafrost, stratul de sol care rămâne îngheţat tot timpul anului.

Acest strat acoperă 25% din emisfera nordică şi conţine microbi, carbon şi mercur în solul îngheţat. Tocmai de aceea, stratul de permafrost este o adevărată bombă cu ceas. Pâmântul îngheţat tot timpul anului conţine mai mult carbon decât în atmosferă, iar topirea sa accelerează încălzirea globală.

Totuşi, topirea stratului de permafrost poate provoca şi reapariţia mai multor boli, unele eradicate în urmă cu zeci de ani. În august 2016, 72 de oameni s-au îmbolnăvit şi un băiat de 12 ani a murit în urma unei epidemii de antrax, în Siberia. Autorităţile au descoperit că epidemia ar fi izbucnit în urma topirii stratului de permafrost şi a dezgheţării mai multor cadavre de animale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici