Cazurile de fraudă şi etichetare greşită a uleiului de măsline au atins un nivel record în Uniunea Europeană

  • Au fost înregistrate cincizeci de potenţiale cazuri de fraudă în primele trei luni ale acestui an.
  • Principalul motiv ar fi creşterea costurilor care duce la o creştere a pieţei paralele.
Urmărește
1471 afișări
Imaginea articolului Cazurile de fraudă şi etichetare greşită a uleiului de măsline au atins un nivel record în Uniunea Europeană

Cazurile de fraudă şi etichetare greşită a uleiului de măsline au atins un nivel record în Uniunea Europeană

Un număr record de cazuri potenţiale de fraudă şi etichetare greşită a uleiului de măsline s-a înregistrat în Uniunea Europeană în primul trimestru al acestui an, deoarece presiunile inflaţioniste au alimentat o creştere a pieţei ascunse pentru acest produs de bază în bucătărie, scrie The Guardian.

Costul uleiului de măsline a crescut de peste două ori din 2018, producţia fiind afectată de condiţiile meteorologice extreme cauzate de criza climatică şi de alţi factori.

Odată cu creşterea preţului a crescut şi numărul de „notificări transfrontaliere ale UE”, care includ etichetarea greşită, frauda potenţială şi cazurile de siguranţă care implică uleiuri contaminate.

În primul trimestru din 2018, UE a înregistrat doar 15 astfel de cazuri. În primele trei luni ale acestui an, acest număr a crescut la 50 de cazuri, ceea ce reprezintă o creştere de peste trei ori mai mare, potrivit datelor furnizate cotidianului The Guardian în conformitate cu legislaţia privind libertatea de informare.

Cu toate acestea, aceste cazuri sunt doar cele care au fost detectate şi raportate de statele membre către Direcţia Generală Sănătate a UE. Cifra omite cazurile interne, iar amploarea reală a fraudei este probabil mult mai mare.

Substanţe periculoase în loc de ulei

Rapoartele incidentelor au inclus uleiuri contaminate cu substanţe neautorizate, cum ar fi pesticide, uleiuri minerale şi un caz în care au fost descoperite fragmente de sticlă.
 
Au existat, de asemenea, multe cazuri în care uleiul de măsline extravirgin a fost considerat falsificat, de exemplu prin amestecarea acestuia cu uleiuri de calitate mai slabă sau mai ieftine, cazuri în care uleiul de măsline virgin a fost etichetat ca extravirgin (un ulei nerafinat de calitate superioară cu o aciditate mai scăzută) şi mai multe cazuri de etichetare înşelătoare sau falsă a originii.
 
În februarie, într-un exemplu tipic, Germania a raportat un caz din Israel de „ulei lampant”, o calitate considerată improprie consumului uman fără rafinare suplimentară, comercializat ca „ulei de măsline extra virgin”. Unele uleiuri au trecut mai multe frontiere, Germania raportând în martie un caz de „etichetare înşelătoare a uleiului de măsline din Siria, prin Ţările de Jos”.
 
Din cele 182 de notificări de fraudă şi neconformitate privind uleiul de măsline trimise către UE de la începutul anului 2023, 54 se refereau la produse din Italia, 41 din Spania şi 39 din Grecia.

Ce spune Uniunea Europeană

În iulie 2022, UE a introdus noi norme privind controalele de conformitate ale standardelor de comercializare a uleiului de măsline, precum şi metode de analiză a acestuia.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că numărul mai mare de notificări din sistem nu indică un risc exacerbat pentru consumatori. Ei au declarat: „Numărul anual mai mare de notificări raportate este dovada unor schimburi mai bune între autorităţile competente ale statelor membre şi a vigilenţei acestora faţă de fraudele din lanţul agroalimentar.

„Comisia are toleranţă zero faţă de fraudă. Cu scopul de a oferi consumatorilor din UE ulei de măsline de bună calitate, Comisia organizează ateliere anuale şi încurajează colaborarea între ţările UE pentru a se asigura că aceste controale sunt puse în aplicare corect şi asigură schimbul de informaţii relevante pentru cei care lucrează în domeniul uleiului de măsline.”
 
Chris Elliott, profesor de siguranţă alimentară la Queen's University Belfast, a declarat că, deşi consecinţele ingerării uleiului de măsline contaminat ar putea fi grave, este foarte puţin probabil să apară pe rafturile marilor supermarketuri. El a spus: „Majoritatea persoanelor care trişează o fac probabil în zone în care nu există nicio monitorizare sau supraveghere. Întreprinderile mici sau serviciile alimentare sunt mai vulnerabile la fraudă.”

Aur lichid

Încălzirea globală a dus la o scădere a producţiei de ulei de măsline în ultimii ani. Culturile din Spania, care au produs mai mult de jumătate din uleiul de măsline din lume în 2018-19, au fost afectate de secetă şi de valuri de căldură de peste 40°C (104°F).
 
Cifrele provizorii ale Consiliului internaţional al măslinelor (IOC) arată că nivelurile de producţie la nivel mondial ar trebui să scadă la 2,4 milioane de tone în 2023-24, cu 27% mai puţin decât în 2018-19 şi mai puţin decât nivelurile de consum estimate la 2,6 milioane de tone.
 
Ca urmare, preţurile au crescut vertiginos. O sută de kilograme de ulei de măsline extravirgin din Jaén, Spania, costau 787 EUR în noiembrie anul trecut, faţă de 262,50 EUR cu cinci ani în urmă, ceea ce face ca uleiul de măsline să devină o piaţă mai atractivă pentru escroci.
 
Elliott a declarat că inflaţia determinată de climă se află adesea la originea creşterii nivelurilor de fraudă: „Ori de câte ori observăm fluctuaţii ale preţurilor unui produs de bază, este întotdeauna un semn clar al creşterii fraudei în următoarele câteva luni, deoarece oferă oamenilor posibilitatea de a trişa.
 
„Uleiul de măsline este un exemplu. Au existat, de asemenea, creşteri masive la produse precum ciocolata, unde producţia de cacao este o problemă majoră; din cauza schimbărilor climatice, vor exista creşteri mari la produse precum cafeaua. Cu cât un aliment este mai procesat, cu atât este mai probabil să existe fraude.”
 
Inspectoratul central italian pentru protecţia calităţii şi prevenirea fraudelor în domeniul produselor agroalimentare (ICQRF) a finalizat anul trecut un program care a permis confiscarea a 380 de tone de produse oleaginoase în valoare de peste 2 milioane EUR şi denunţarea a 17 persoane în faţa autorităţilor judiciare sau administrative pentru încălcări grave legate de etichetarea falsă sau lipsă sau de comercializarea frauduloasă a uleiurilor non-extravirgine ca „extravirgine”.
 
În noiembrie, autorităţile italiene au confiscat 550 000 kg de uleiuri declarate drept ulei de măsline, dar care, de fapt, constau într-un amestec de uleiuri vegetale. Valoarea bunurilor confiscate a fost de aproximativ 250 000 EUR.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici