- Home
- Externe
- CHIŞINĂU, (15.06.2019, 14:51)
- Andrei Vacaru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CCM anulează decizia prin care nu recunoştea Guvernul Maia Sandu şi cea privind dizolvarea Parlamentului/ Noul premier: Toţi cei responsabili pentru criză, inclusiv Plahotniuc, vor plăti
Curtea Constituţională a Republicii Moldova a anunţat sâmbătă, în cadrul unei şedinţe extraordinare, că a anulat mai multe decizii luate în perioada 7-9 iunie, printre care se numără şi cea privind dizolvarea Parlamentului, dar şi cea prin care nu recunoştea Guvernul Maia Sandu, potrivit publika.md.
Urmărește
5007 afișări
Curtea Constituţională a Republicii Moldova a anulat deciziile privind recunoaşterea Guvernului Maia Sandu şi dizolvarea Parlamentului
UPDATE 17.00 Maia Sandu: Toţi cei responsabili pentru criza din R.Moldova, inclusiv Plahotniuc, vor plăti
Noul premier al Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat sâmbătă, după decizia CCM de anulare a deciziei care nu o recunoştea ca prim-ministru, că cei responsabili pentru criza din ţară, inclusiv preşedintele Partidului Democrat (PDM), Vlad Plahotniuc, vor fi traşi la răspundere, potrivit AP.
„Liderii grupării mafiote care au uzurpat puterea şi au terorizat cetăţenii Republicii Moldova timp de ani de zile au părăsit ţara”, a declarat ea, făcând referire la Vladimir Plahotniuc, care a părăsit ţara pentru a-şi vedea familia, după cum a informat PDM prin intermediul unui comunicat de presă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
”Vrem să vă asigurăm că (...) toţi cei responsabili, inclusiv Plahotniuc, vor fi aduşi înapoi în Republica Moldova şi vor da socoteală pentru toate abuzurile la care au participat”, a spus Sandu.
De asemenea, în cadrul aceluiaşi discurs, noul prim-ministru al Republicii Moldova a declarat că Guvernul său va face eforturi pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu Uniunea Europeană.
„Programul nostru guvernamental stipulează clar că asocierea cu Uniunea Europeană este un punct de bază al activităţii noastre”, a declarat Sandu, care a anunţat şi că în curând o delegaţie de la Bruxelles va efectua o vizită la Chişinău. „Veţi vedea foarte curând paşi concreţi în privinţa îmbunătăţirii relaţiilor noastre cu Uniunea Europeană”, a mai spus aceasta.
Curtea Constituţională a Republicii Moldova a anunţat sâmbătă, în cadrul unei şedinţe extraordinare, că a anulat mai multe decizii luate în perioada 7-9 iunie, printre care se numără şi cea privind dizolvarea Parlamentului, dar şi cea prin care nu recunoştea Guvernul Maia Sandu.
„S-a admis revizuirea actelor Curţii, pronunţate în perioada 7-9 iunie 2019”, a anunţat preşedintele instituţiei. „Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. În scurt timp, pe site-ul Curţii Constituţionale va fi publicat un comunicat în acest sens”, a mai informat acesta.
În cadrul deciziei de sâmbătă se mai arată că judecătorii au hotărât din oficiu revizuirea acestor acte. „La baza anulării a stat situaţia de fapt din Republica Moldova, în special anunţul transferului de putere către Guvernul Prim-ministrului Maia Sandu şi a coaliţiei formate în Parlamentul Republicii Moldova”, au explicat judecătorii constituţionali de la Chişinău.
„Prin anularea actelor Curţii din perioada 7-9 iunie, Parlamentul condus de dna. Zinaida Greceanîi dobândeşte, ope constitutionis, calitatea de Parlament constituţional, fiind revigorate actele normative adoptate de acesta până acum, precum şi actele adoptate de Guvernul Republicii Moldova condus de dna. Maia Sandu”, se mai arată în decizia Curţii Constituţionale.
„Hotărârea se doreşte a fi o sursă a păcii sociale, a menţinerii statului de drept, a democraţiei, precum şi a garantării unui cadru adecvat de protecţie a drepturilor omului prin combaterea unei instabilităţi politice de anvergură”, se mai arată în decizia Curţii.
Preşedintele ţării, Igon Dodon, a salutat decizia CCM printr-o postare pe Facebook. „Salut Decizia Curţii Constituţionale de astăzi de revizuire a hotărârilor pronunţate în data de 7-9 iunie 2019. Toate interpretările juridice defectuoase care au dus la instituirea crizei politice şi instituţionale în Republica Moldova au fost înlăturate. Criza politică şi constituţională a fost depăşită”, a scris acesta.
Curtea Constituţională a Republicii Moldova emisese o decizie conform căreia preşedintele Igor Dodon era obligat să dizolve Parlamentul în data de 8 iunie, deoarece a depăşit termenul de 90 de zile de la alegeri pentru formarea unui Guvern, însă Dodon a decis să nu dizolve Parlamentul. A fost aleasă şefa Parlamentului, Zinaida Greceanîi, Maia Sandu a fost numită în funcţia de prim-ministru şi noii membri ai Guvernului au depus jurământul de învestire.
Ulterior, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională toată activitatea parlamentară din ziua în care au fost făcute numirile în funcţii. Ulterior, CCM a decis suspendarea din funcţie a preşedintelui Igor Dodon şi numirea prim-ministrului Pavel Filip în funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova, acesta dizolvând ulterior Parlamentul. De asemenea, Pavel Filip a semnat decretul de organizare a alegerilor anticipate în data de 6 septembrie.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe