CE a aprobat proiectul de construcţie a unei centrale nucleare la Belene, în Bulgaria

Comisia Europeană (CE) a aprobat, vineri, proiectul Bulgariei de construcţie a centralei nucleare de la Belene, după ce a constatat că investiţia respectă obiectivele Tratatului Euroatom.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului CE a aprobat proiectul de construcţie a unei centrale nucleare la Belene, în Bulgaria

CE a aprobat proiectul de construcţie a unei centrale nucleare la Belene, în Bulgaria

Potrivit prevederilor Tratatului, orice nouă investiţie legată de activităţi în domeniul nuclear trebuie comunicată Comisiei Europene, care prezintă statelor membre implicate punctul său de vedere.

În urma discuţiilor avute cu reprezentanţii companiei bulgare Natsionalna Elektricheska Kompania (NEK), care deţine 51% din acţiunile companiei care va construi şi va administra centrala, CE a conchis că investiţia respectă prevederile Tratatului Euroatom, se arată într-un comunicat al instituţiei europene.

Grupul italian Enel, E.ON, RWE (Germania), CEZ (Cehia) şi Electrabel (Belgia) au depus oferte iniţiale pentru preluarea unei participaţii de 49% la centrala de la Belene.

Comisia a arătat că NEK a inclus costurile viitoare, legate de scoaterea definitivă din funcţiune a centralei, în provizioanele financiare, iar cele privind managementul rezidurilor nucleare în fonduri segregate.

Totodată, Comisia a constatat că proiectul selectat pentru construcţia centralei include diverse sisteme de siguranţă pasive, inclusiv de protecţie faţă de factorii externi, precum cutremure şi prăbuşiri de avioane.

CE a subliniat importanţa diversificării surselor de combustibili nucleari, pentru întreaga industrie europeană de profil, şi a atras atenţia în mod special în legătură cu necesitatea ca Bulgaria să dezvolte planuri pentru managementul pe termen lung al rezidurilor nucleare.

În cazul în care Bulgaria va solicita un împrumut din partea agenţiei europene Euroatom, cererea va fi analizată în conformitate cu caracteristicile economice, financiare şi cele legate de mediu ale proiectului.

Avizul favorabil al Comisiei pentru construcţia centralei de la Belene reprezenta una dintre condiţiile pentru acordarea unui astfel de împrumut, se mai arată în comunicatul CE.

În urma avizului favorabil primit de la Bruxelles, Bulgaria ar putea solicita contractarea unui credit în valoare de 300 de milioane de euro de la Euratom.

Comisia va urmări îndeaproape evoluţia activităţilor nucleare legate de proiectul de la Belene, în special aspectele legate de protecţia mediului. Investiţia prevede construcţia a două reactoare cu o capacitate totală de 2000 de megawaţi, care vor fi operaţionale din 2012 şi, respectiv, 2013.

Valoarea investiţiei este de circa patru miliarde de euro.

Lucrările de construcţie a centralei de la Belene, programate să înceapă în 2008, au fost atribuite anul trecut companiei ruse AtomStroyExport, controlată de grupul rus Gazprom.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici