Aderarea Islandei ar oferi Uniunii Europene posibilitatea de a juca un rol mai activ în regiunea arctică, se afirmă în textul rezoluţiei elaborate de europarlamentarul român Cristian Dan Preda (din partea Grupului Partidului Popular European).
În ceea ce priveşte criteriile politice, „Islanda excelează, având o puternică tradiţie democratică. Pe de altă parte, în ciuda recentelor semne încurajatoare, există încă dubii care planează asupra independenţei sistemului judiciar şi acestea trebuie adresate. Mai mult decât atât, autorităţile islandeze trebuie să pună capăt distincţiei între cetăţenii europeni în ceea ce priveşte dreptul la vot şi participarea în alegerile locale”, a declarat raportorul PE, în cadrul dezbaterii plenare de miercuri.
Referitor la problemele cauzate de falimentul băncii Icesave, potrivit opiniei Autorităţii de supraveghere a AELS din 26 mai, Islanda este obligată să asigure plata unor compensaţii minime depunătorilor băncii Icesave din Marea Britanie şi Olanda. În urma referendumului din 6 martie, cetăţenii islandezi s-au exprimat împotriva oricăror plăţi compensatorii, în contextul falimentului acestei bănci. Europarlamentarii consideră că aspectele controversate legate de plăţile către Guvernele britanic şi olandez trebuie rezolvate la nivel bilateral.
PE solicită Islandei să oprească pescuitul balenelor, deoarece această practică este în contradicţie cu legislaţia europeană.
Europarlamentarii subliniază de asemenea că, deşi Islanda face parte din Spaţiul Economic European (SEE) şi aplică în mare parte acquis-ul comunitar, mai ales în domeniul pieţei unice, ţara trebuie să îşi reformeze în mod substanţial organizarea şi funcţionarea sistemului de supraveghere financiară, precum şi modul de numire a judecătorilor şi a procurorilor. Capitolele care necesită o negociere detaliată sunt: agricultura, pescuitul, impozitarea, politica economică şi monetară şi relaţiile externe, se arată în comunicat.
Rezoluţia adoptată de PE subliniază că opinia publică naţională din Islanda s-a modificat considerabil începând din vara anului 2009, iar opoziţia faţă de aderarea ţării la UE nu a atins niciodată cote atât de ridicate. PE le recomandă autorităţilor islandeze să organizeze o amplă campanie de informare privind implicaţiile aderării pe întreg teritoriul ţării, astfel încât cetăţenii islandezi să se poată pronunţa în cunoştinţă de cauză în cadrul viitorului referendum privind aderarea.