„Sunt foarte surprins de informaţiile” provenind din Italia, „denunţând un răspuns lent şi birocratic al Comisiei la o cerere de asistenţă”, a declarat comisarul însărcinat cu Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, într-un comunicat.
„Sâmbătă, am avut un contact personal cu autorităţile italiene şi atunci când am întrebat dacă au nevoie de ajutor, mi s-a răspuns: nu, mulţumim, nu avem nevoie de o asistenţă din partea Comisiei în acest stadiu”, a precizat ea.
Malmstrom a dorit astfel să răspundă ministrului italian de Interne, Roberto Maroni, membru al Ligii Nordului, partid antiimigraţie şi populist, care a criticat absenţa unei acţiuni europene concertate şi a acuzat UE că a „lăsat Italia singură, ca de obicei”, în condiţiile debarcării pe această insulă a aproximativ 5.000 de persoane în cinci zile.
„Europa nu face nimic. Sunt foarte preocupat şi am cerut intervenţia urgentă a UE, deoarece Maghrebul va exploda. Ca de obicei, am fost lăsaţi singuri. Gestionăm urgenţa umanitară doar cu serviciile de protecţie civilă. O intervenţie a Europei este indispensabilă”, a spus Maroni.
„Comisia Europeană este dispusă să ajute Italia în măsura capacităţilor şi competenţelor sale, dacă autorităţile o cer”, a subliniat purtătorul de cuvânt al lui Malmstrom, Michele Cercone.
El a citat în special posibilitatea de a mobiliza în Italia gărzi de frontieră din alte ţări membre UE, aşa cum s-a întâmplat în Grecia. Dar autorităţile italiene nu au solicitat o astfel de asistenţă, a subliniat Michele Cercone.
Serviciile Frontex, agenţia europeană însărcinată cu supravegherea frontierelor externe ale UE, ar putea de asemenea să fie folosite.
„Frontex poate conduce operaţiuni comune de supraveghere a frontierelor, pe baza disponibilităţii statelor” UE, a declarat el. „Dar aceste acţiuni au loc exclusiv cu respectarea drepturilor omului”, a adăugat purtătorul de cuvânt.