- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CE: Bulgaria a făcut progrese insuficiente privind reforma justiţiei şi lupta anticorupţie
Bulgaria a făcut progrese pentru a-şi reforma sistemul judiciar şi a lupta împotriva corupţiei, dar eforturile sale rămân insuficiente pentru a fi considerate conforme cu criteriile UE, potrivit unui raport publicat vineri de Comisia Europeană.
CE: Bulgaria a făcut progrese insuficiente privind reforma justiţiei şi lupta anticorupţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Un nou raport de etapă va fi necesar până în vară pentru a evalua dacă Bucureştiul şi Sofia, ambele candidate la aderarea la spaţiul Schengen, au acoperit lacunele.
Bulgaria trebuie să "continue să pună accentul" pe reforma sistemului său judiciar. Este necesară "o reformare în profunzime a aparatului judiciar şi poliţiei", a apreciat Comisia.
Înaintea următoarei evaluări, Bulgaria ar trebui de asemenea să "se concentreze pe adoptarea unei legi eficiente privind confiscarea averilor, pe înfiinţarea unei autorităţi responsabile cu identificarea şi sancţionarea conflictelor de interese şi pe bilanţul său în ceea ce priveşte cazurile de corupţie şi criminalitatea organizată", subliniază raportul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Referitor la România, raportul exprimă regretul că "starea cazurilor importante de corupţie la nivel înalt a evoluat puţin în tribunale", de la ultima evaluare a Comisiei în iulie 2010.
Raportul deplânge de asemenea faptul că Parlamentul român "a decis să opereze reduceri bugetare importante", care au redus mijloacele Agenţiei Naţionale pentru Integritate. Parlamentul a "împiedicat ancheta privind acuzaţii de corupţie la adresa unui fost ministru", se mai arată în raport.
Până la următoarea evaluare a Bruxelles-ului, "România ar trebui să pună accentul în particular pe lansarea unei examinări independente a aparatului său judiciar, pe reforma sistemului disciplinar pentru magistraţi şi pe măsurile vizând accelerarea proceselor pentru corupţie la nivel înalt, precum şi să consolideze politica generală de luptă împotriva corupţiei", afirmă Comisia.
Bulgaria şi România, admise în 2007 în UE, în pofida unor îndoieli serioase privind integritatea aparatelor lor judiciare, fac obiectul unei monitorizări europene excepţionale în acest domeniu, pentru a se asigura că sunt realizate progrese.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO