Prima pagină » Știri externe » CE cere ca factorul uman şi terorismul să fie luate în considerare ca riscuri în domeniul nuclear

CE cere ca factorul uman şi terorismul să fie luate în considerare ca riscuri în domeniul nuclear

Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, s-a pronunţat miercuri pentru luarea în considerare a factorului uman şi a "acţiunilor terosite" ca factori de risc în cadrul viitoarelor teste de rezistenţă la instalaţiile nucleare din Uniunea Europeană (UE), relatează AFP.
11 mai 2011, 13:24, Știri externe

„Aceste teste vor trebui să fie complete şi să includă un evantai mai larg de scenarii posibile, cu factori atât naturali, cât şi umani”, a declarat el, într-un comunicat publicat cu puţin înainte de plecarea sa către Berlin.

„Ei vor trebui să se concentreze asupra posibilului impact asupra sistemelor de funcţionare a centralelor”, a explicat Barroso.

Criteriile acestor teste urmează să fie stabilite joi, într-o reuniune, al Bruxelles, a Grupului Autorităţilor de Reglementare în domeniul Siguranţei Nucleare (ENSREG).

Preşedintele Comisiei încearcă să exercite presiuni în legătură cu reticenţele exprimate de autorităţile celor 14 ţări ale Uniunii care au optat pentru energia nucleară.

Grupate în Asociaţia Responsabililor din cadrul Autorităţilor de Securitate Nucleară în Europa de Vest (WENRA), acestea doresc limitarea criteriilor testelor de rezistenţă doar la catastrofele naturale, ca cele care au produs accidentul nuclear de la Fukushima, în Japonia.

Aceste reticenţe au fost denunţate, marţi, de comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, într-o intervenţie, în faţa Parlamentului European, la Strasbourg.

„Un test de rezistenţă limitat nu va purta semnătura mea”, a declarat el, în faţa deputaţilor europeni.

„Dacă nu ajungem la un acord între Comisie şi (autorităţile de) reglementare europene, poate că vom preda mandatul (elaborării criteriilor) Consiliului”, alcătuit din reprezentanţii tuturor celor 27 de state membre, a ameninţat el.

Încă de miercuri seara, Comisia va prezenta autorităţilor de reglementare din cele 27 de ţări europene propunerile sale, constând în luarea în considerare a „tuturor riscurilor, indiferent de natura lor”, inclusiv „factorii umani, defecţiunile, acţiunile teroriste, atacurile informatice şi accidentele de avion”, a anunţat Gunther Oettinger.

„Există un interes al populaţiei europene” ca aceste teste să fie cât mai exhaustive posibil, a subliniat comisarul european pentru Energie.