CE, de Ziua Internaţională a Romilor: Cea mai mare minoritate etnică din Europa, încă discriminată

Comunitata romă, cea mai mare minoritate etnică din Europa, încă se confruntă cu excluderea din societate, cu inegalitatea şi cu discriminarea, arată Comisia Europeană, în mesajul transmis de Ziua Internaţională a Romilor.

Urmărește
233 afișări
Imaginea articolului CE, de Ziua Internaţională a Romilor: Cea mai mare minoritate etnică din Europa, încă discriminată

CE, de Ziua Internaţională a Romilor: Cea mai mare minoritate etnică din Europa, încă discriminată (Imagine: Mediafax Foto)

"Uniunea Europeană este fondată pe principiul egalităţii în faţa legii şi al nediscriminării, valori ce sunt consacrate în tratate şi în Carta Drepturilor Fundamentale", se arată în declaraţia comună a prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi a comisarilor europeni Marianne Thyssen, Vĕra Jourová şi Corina Creţu, cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor, sărbătorită în 8 aprilie.

Cu toate acestea, spun comisarii europeni, în prezent, cea mai mare minoritate etnică din Europa, comunitatea romă, care numără aproape şase milioane de persoane, încă se confruntă cu excluderea din societate, cu inegalitatea şi cu discriminarea.

"Accesul la locuri de muncă, educaţie, locuinţe şi la sistemul de sănătate rămâne o provocare pentru mulţi; de multe ori, copiii romi nu pot beneficia de o educaţie de aceeaşi calitate ca ceilalţi copii", se afirmă în mesaj.

Totodată, comisarii europeni spun că marginalizarea şi excluderea comunităţii roma trebuie să fie abordate în mod direct.

"Din 2011, Uniunea Europeană a inclus cu succes integrarea romilor în agenda politică europeană. Toate statele membre au strategii de integrare a romilor, ce pun accentul pe domenii precum educaţia, ocuparea forţei de muncă, sănătatea, accesul la locuinţe şi combaterea discriminării. Comisia Europeană sprijină statele membre în activitatea lor de punere în practică a politicilor şi serviciilor publice având ca scop incluziunea romilor; noul cadru financiar 2014-2020 favorizează astfel utilizarea fondurile europene pentru integrarea socio-economică a populaţiei rome. Trebuie acum să ne asigurăm că aceste planuri sunt puse în practică şi că produc rezultate în teren. Vom conlucra îndeaproape cu statele membre pentru a îmbunătăţi viaţa cetăţenilor de etnie romă din Uniunea Europeană. Vom depune eforturi deosebite pentru a ne asigura că drepturile lor fundamentale sunt respectate şi pentru a continua integrarea lor în Europa", se mai spune în mesaj.

Se estimează că în Europa trăiesc aproximativ 10-12 milioane de cetăţeni de etnie romă, dintre care aproximativ şase milioane locuiesc în Uniunea Europeană, majoritatea fiind cetăţeni ai UE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici