- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CE declanşează procedura de infringement împotriva României în cazul apelului de urgenţă 112
Comisia Europeană a demarat o procedură de infringement împotriva României, pentru a se asigura că numărul unic de urgenţă european 112 funcţionează corespunzător, în acelaşi caz fiind trimise Curţii Europene de Justiţie dosarele Poloniei şi Letoniei.
CE deschide procedură de infringement împotriva României pentru numărul unic de urgenţă
"Atunci când se află în alte ţări ale UE, ca turişti sau în scopuri profesionale, cetăţenii europeni trebuie să se poată baza pe faptul că serviciile de urgenţă îi pot localiza de fiecare dată când formează numărul de urgenţă”, a declarat Comisarul UE pentru Telecomunicaţii, Viviane Reding.
"Informaţiile privind localizarea apelantului sunt deja disponibile în majoritatea statelor membre. Este imperios necesar să ne asigurăm că acestea funcţionează corect în toate statele membre. Măsurile luate astăzi demonstrează importanţa pe care Comisia o acordă bunei funcţionări a numărului 112", a adăugat aceasta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Protest la Universitate, în București, față de Călin Georgescu: „Iubirea de țară nu e legionară”
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
-
Nicolae Ciucă a demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal
Legislaţia comunitară în materie de telecomunicaţii impune statelor membre să se asigure că serviciile de urgenţă sunt accesibile gratuit, formând numărul de urgenţă unic european 112. Statele membre trebuie să garanteze, de asemenea, că operatorii de telecomunicaţii furnizează serviciilor de urgenţă informaţiile privind localizarea apelantului pentru apelurile către numărul 112, efectuate de pe telefoane fixe sau mobile.
Tot miercuri, Comisia a semnalat Curţii Europene de Justiţie cazul Poloniei şi al Letoniei, dat fiind că acestea nu au asigurat punerea la dispoziţia serviciilor de urgenţă a informaţiilor privind localizarea apelantului pentru apelurile către numărul 112 efectuate de pe telefoane mobile. În ambele state membre, se iau măsuri pentru ca informaţiile privind localizarea apelantului să fie disponibile, însă sistemele necesare nu au fost încă puse în aplicare pe deplin.
Luna trecută, Comisia a lansat o procedură de infringement împotriva Bulgariei, pentru lipsa disponibilităţii numărului de urgenţă european 112.
Îmbunătăţirea accesului la serviciile de urgenţă prin intermediul numărului 112 reprezintă un element-cheie al reformei normelor comunitare în materie de telecomunicaţii.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru, a declarat că există "întreaga disponibilitate" din partea autorităţilor române pentru rezolvarea problemelor semnalate de CE în cazul numărului de urgenţă 112, arătând totodată că operaţiunile tehnice depind de operatorii de telefonie mobilă.
Poziţia autorităţilor române în acest caz va fi prezentată joi, de ministrul Comunicaţiilor, la Bruxelles, cu prilejul reuniunii Consiliului de Miniştri.
"Esenţa problemei în această situaţie constă în realizarea posibilităţii tehnice pentru identificarea tuturor apelanţilor la numărul de urgenţă 112, îndeosebi la operatorii mobili. Există întreaga disponibilitate a autorităţilor române pentru rezolvarea problemelor semnalate de Comisia Europeană, de altfel cadrul legal în care funcţionează acest număr este perfect compatibil cu reglementările UE. Realizarea tehnică depinde de operatorii de telefonie mobilă din România", a declarat Camelia Spătaru.
Ea a asigurat că vor fi analizate toate problemele sesizate de Comisia Europeană şi vor fi luate deciziile pentru asigurarea funcţionării sistemului la parametrii stabiliţi la nivel european, arătând că pentru aceasta va fi nevoie de colaborare între Ministerul Comunicaţiilor, Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, operatorii de telefonie mobilă.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO