Ce este Antifa? Gruparea pe care Donald Trump doreşte să o declare teroristă

  • Preşedintele american Donald Trump a anunţat duminică seară că intenţionează să desemneze mişcarea antifascistă Antifa drept organizaţie teroristă
  • În contextul în care procurorul general, William Barr, politicieni democraţi şi republicani cred că grupuri extremiste încurajează protestele violente.
  • Antifa este o grupare de stânga ce îşi are originile în lupta împotriva fascismului.
Urmărește
7914 afișări
Imaginea articolului Ce este Antifa? Gruparea pe care Donald Trump doreşte să o declare teroristă

Ce este Antifa? Gruparea pe care Donald Trump doreşte să o declare teroristă

Originea

Cel mai probabil numele de Antifa a fost asociat în anii 1920 şi cu precădere în anii 1930 cu mişcare din Germania împotriva fasciştilor europeni. Mark Brau autorul lucrării, Antifa: Anti-fascism spune că renaşterea mişcării a avut loc în ani 80' în SUA prin gruparea Anti-rasism. Acţiunile sale s-au rezumat în mare parte la confruntări cu grupurile de neo-nazişti la concerte punk. Mişcarea a fost în mare parte inactivă până la ascensiunea la putere a lui Donald Trump.

Împotriva a ce lupta?

Neo-nazism, fascism, supremaţia albilor, rasism şi homofobie. Există multe grupuri şi ideologia lor diferă. Ei provin din medii sociale şi politice variate, dar sunt uniţi de opoziţia faţă de fascism şi atitudinea lor anti-guvernamentală. Conform BBC ei văd autoritarismul înfiorător în actuala administraţie americană şi doresc să formeze o mişcare care să izoleze cu adevărat politicile lui Donald Trump.

Cum se deosebesc de alte grupări?

Grupările antifa folosesc adesea tactici asemănătoare anarhiştilor. Se îmbracă în negru şi poartă măşti şi căşti de protecţie.

Violenţa

Multe organizaţii Antifa participă la proteste paşnice, dar consideră că că violenţa este justificată în anumite condiţii. Antifa a fost implicată direct în confruntări de stradă cu grupările de extremă dreapta.

Opinia politicenilor faţă de Antifa

Mişcare a fost criticată atât de dreapta cât şi de stânga. După protestele din august 2017 preşeditele Pardidului Democrat, Nancy Pelosi, a precizat că cei responsabili pentru acţiunile violente trebuie să fie pedepsiţi conform legii. Politicienii de drepta au criticat în numeroase rânduri Antifa deoarece încercă să provoace incidente în rândul protestelor paşnice ale conservatorilor.

Terorism?

Ruth Ben Ghiat, profesor de istorie la Universitatea din New York, specializată pe fascism spune că este îngrijorată că metodele folosite de Antifa ar putea alimenta falsa idee că grupurile de stânga sunt mai predispuse să folosescă violenţa faţă de cele de dreapta, relatează New York Times.

Între 2010 şi 2016, 53% din atacurile teroriste din SUA au fost întreprinse de extremiştii religioşi, 35% de extrimiştii de dreapta şi 12% de extremiştii de stânga sau de ecologişti, potrivit unui studiu al terorismului realizat de Univeristatea din Maryland.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici