- Home
- Externe
- IERUSALIM, (20.11.2012, 18:07)
- Iuliana Enache
Ce este Mişcarea Hamas: Populară în Fâşia Gaza dar considerată organizaţie teroristă în Occident
Mişcarea islamistă Hamas, care controlează Fâşia Gaza şi împotriva căreia Israelul a demarat o nouă operaţiune după cea din 2008-2009, este foarte populară în rândul populaţiei palestiniene, dar este considerată o organizaţie teroristă de numeroase ţări occidentale.
Urmărește
1462 afișări
Mişcarea Hamas, populară în Fâşia Gaza dar considerată organizaţie teroristă în Occident (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Hamas este o organizaţie islamică militantă fundamentalistă care operează în Cisiordania şi Fâşia Gaza. Numele Hamas este un acronim de la "Harakat Al-Muqawama Al-Islamia" ("Mişcarea Islamică de Rezistenţă"). În arabă, "hamas" înseamnă "entuziasm", relatează CNN.
Mişcarea are departamente dedicate activităţilor religioase, militare, politice şi de securitate. Aceasta desfăşoară un program social şi administrează numeroase şcoli, spitale şi instituţii religioase. Ea dispune de personal de securitate, format din 12.500 de persoane.
Scopul Hamas este înfiinţarea unui stat palestinian islamic, iar manifestul său original militează pentru distrugerea statului Israel.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Actualul preşedinte al Hamas, Khaled Meshaal, declarase anterior că gruparea va susţine înfiinţarea unui stat palestinian pe baza graniţelor din 1967 (înainte de Războiul de Şase Zile, în timpul căruia trupele israeliene au ocupat Gaza), cu Ierusalimul de Est drept capitală.
Refuzul Hamas de a recunoaşte statul Israel este unul dintre motivele pentru care gruparea a fost exclusă de la negocierile de pace. În 1993, aceasta s-a opus Acordurilor de la Oslo, un pact de pace între Israel şi Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP).
Gruparea a fost înfiinţată în 1987 de şeicul Ahmed Yassin, ca alternativă la OEP. Yassin şi alţi activişti ce aveau legături cu Fraţii Musulmani au înfiinţat o reţea de organisme umanitare, şcoli şi clinici în Cisiordania şi Gaza în anii '60, '70 şi '80.
Carta fundamentală a Hamas, publicată în 1988, face însă apel la jihad, războiul sfânt, şi marchează o distanţare decisivă de filosofia non-violentă a Fraţilor Musulmani.
În anul următor, Yassin a fost condamnat de un tribunal israelian pentru că le-a ordonat membrilor Hamas să răpească şi să ucidă doi soldaţi israelieni. Eliberat din închisoare în 1997, Yassin a fost ucis într-un atac aerian israelian în 2004.
Gruparea a început să comită atentate sinucigaşe împotriva unor ţinte civile şi militare israeliene la jumătatea anilor '90. Potrivit Consiliului pentru Relaţii Externe, Hamas ar fi ucis peste 500 de persoane în mai mult de 350 de atacuri teroriste separate, începând din 1993.
După ce a boicotat alegerile ani la rând, Hamas a participat pentru prima dată la scrutinul parlamentar în 2006. Candidând ca "Partidul Schimbării şi Reformei", gruparea a obţinut o victorie clară, asigurându-şi majoritatea în Consiliul Legislativ palestinian.
În urma alegerilor, Ismail Haniya a fost numit premier, dar el a fost demis în anul următor, după ce preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas a dizolvat Guvernul. Haniya a respins acţiunile lui Abbas şi a rămas liderul politic de facto în Gaza.
Hamas are un buget anual de 70 de milioane de dolari, potrivit Consiliului pentru Relaţii Externe. Multe fonduri vin din partea unor palestinieni din străinătate, de la donatori privaţi din Orientul Mijlociu şi organizaţii umanitare musulmane din Occident.
Gruparea primeşte un ajutor financiar semnificativ - precum şi arme şi instrucţie - din partea Iranului. De la câştigarea alegerilor în 2006, Hamas dispune şi de fonduri publice. Gruparea se bucură de un sprijin important în rândul populaţiei din Gaza, graţie programului său social. Potrivit Consiliului pentru Relaţii Externe, "eforturile sale în această zonă - precum şi reputaţia de onestitate, în contrast cu oficialii Fatah acuzaţi de corupţie - explică popularitatea de care se bucură".
Hamas este considerată o organizaţie teroristă de Statele Unite, Marea Britanie, Israel şi Uniunea Europeană.
Ca şi Hamas, Fatah avea odinioară ca scop lansarea de atacuri asupra Israelului. Totuşi, aceasta a devenit parte a OEP în anii '60, iar în 1993 Fatah şi OEP au renunţat la violenţă şi au recunoscut existenţa Israelului. Ca urmare, Fatah, care controlează Cisiordania, este considerată mult mai moderată, în timp ce Hamas este privită ca o grupare teroristă. Fatah se bucură de sprijinul ţărilor occidentale, inclusiv Statele Unite.
Cele două grupări au avut relaţii distante după ce Fatah a pierdut majoritatea în Parlamentul palestinian în faţa Hamas, în 2006. Acestea s-au ameliorat parţial după semnarea unui acord de reconciliere în mai 2011.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe