CE îşi menţine rezervele după explicaţiile Franţei privind romii

Presa internaţională relatează despre eforturile depuse de oficialii francezi pentru a convinge UE că repatrierea romilor în România nu încalcă dreptul european, remarcând în acelaşi timp atitudinea rezervată a Comisiei Europene.

Urmărește
15 afișări
Imaginea articolului CE îşi menţine rezervele după explicaţiile Franţei privind romii

Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, şi ministrul Imigraţiei, Eric Besson (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Guvernul francez, care se confruntă cu critici tot mai mari pe tema expulzărilor în masă ale romilor în România, încearcă o strategie pe două direcţii, pentru a minimiza pagubele: insistă că expulzările continue sunt corecte şi întreprinde măsuri diplomatice pentru a diminua criticile, comentează Wall Street Journal.

Veniţi în calitate de avocaţi ai politicii franceze privind romii, secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, şi ministrul Imigraţiei, Eric Besson, au afirmat în faţa Executivului european că aceste repatrieri respectă "cu scrupulozitate" dreptul european, notează AFP.

Ei s-au întâlnit cu Viviane Reding, comisarul european pentru Justiţie, şi Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru Afaceri Interne, menţionează Agenţia France-Presse într-un articol cu titlul "Parisul îşi apără politica în faţa unei Comisii Europene rezervate".

Comisia Europeană nu a făcut comentarii în urma întrevederilor, dar, potrivit unui funcţionar european, comisarii au insistat în faţa reprezentanţilor francezi asupra faptului că nu trebuie doar să se discute despre expulzarea celor care nu respectă legea, ci şi despre integrarea necesară a romilor în Europa, indiferent de ţara de origine sau cea gazdă.

Ţintind Guvernul român, Besson a argumentat că nici o ţară din UE nu poate renunţa la datoriile sale şi nu îşi poate lăsa cetăţenii pe seama altui stat membru, transmite The Guardian. Lellouche a precizat că Franţa contribuie cu cinci miliarde de euro pe an la bugetul UE, în timp ce România primeşte patru miliarde de euro, dar cheltuie doar 0,4 la sută pentru minoritatea romă.

Purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Justiţie, Matthew Newman, a afirmat că întrevederea de marţi a fost "constructivă", dar a avertizat că Executivul comunitar "are nevoie cu siguranţă de mai multe informaţii" pentru a lua o decizie privind măsurile Franţei, potrivit agenţiei germane DPA.

Totuşi, într-un semn că UE nu va căuta o confruntare directă cu Parisul, Newman a declarat săptămâna trecută că raportul pe care îl va întocmi Reding pe tema măsurilor adoptate de Franţa nu va fi dat publicităţii.

"Reacţia Comisiei poate fi calificată drept lentă. A venit după reacţia Consiliului Europei şi a Naţiunilor Unite. Dar poate fi calificată şi ca prudentă şi fermă. Comisarul pentru Justiţie, Viviane Reding, a afirmat că poziţiile anumitor Guverne sunt deschis discriminatorii şi provocatoare", a declarat pentru Euronews analistul Anais Faure Atger, de la Centrul pentru Studii privind Politici Europene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici