- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (18.03.2022, 16:40)
- Cosmin Pirv
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CE: Orientări pentru sprijinirea statelor membre în aplicarea directivei privind protecţia temporară
Comisia Europeană a prezentat vineri orientări operaţionale pentru a sprijini statele membre în aplicarea directivei privind protecţia temporară a persoanelor refugiate din Ucraina.
Urmărește
165 afișări
De la începutul invaziei militare ruse a Ucrainei, la 24 februarie, peste 3 milioane de persoane au fugit din ţară, mai mult de jumătate dintre acestea fiind copii, potrivit estimărilor ONU.
Ca răspuns la această situaţie fără precedent, UE a convenit să activeze Directiva privind protecţia temporară pentru a ajuta persoanele care fug din calea războiului din Ucraina.
CE a prezentat vineri orientări operaţionale pentru a sprijini statele membre în aplicarea directivei. Aceste orientări vor ajuta persoanele care sosesc în UE să aibă un nivel coerent şi eficace de drepturi şi statele membre să îşi asume noile responsabilităţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Orientările prevăd clarificări cu privire la persoanele care au dreptul la protecţie temporară, o definiţie a „protecţiei adecvate” în temeiul dreptului naţional, specificarea tipului de dovezi necesare pentru a beneficia de protecţie temporară sau de protecţie adecvată în temeiul legislaţiei naţionale, încurajarea statelor membre să aibă în vedere extinderea protecţiei temporare la persoanele care, strict vorbind, nu ar intra în domeniul de aplicare al deciziei, dar care au nevoie de protecţie, cum ar fi persoanele care au fugit din Ucraina cu puţin timp înainte de 24 februarie 2022.
De asemenea, orientările cuprind un capitol dedicat copiilor. În cazul copiilor şi al adolescenţilor neînsoţiţi, ar trebui să fie numit imediat un tutore legal sau un reprezentant corespunzător. De asemenea, Comisia coordonează eforturile de transfer astfel încât copiii şi adolescenţii neînsoţiţi să poată fi transferaţi către alte state membre. Toţi copiii care fug din calea războiului, indiferent de statutul lor, ar trebui să beneficieze de protecţie deplină şi de acces rapid la drepturile lor specifice (inclusiv la educaţie, asistenţă medicală şi asistenţă psihosocială).
Potrivit CE, un permis de şedere ar trebui să servească drept document care să dovedească statutul acestor persoane în faţa altor autorităţi, cum ar fi oficiile şi serviciile de ocupare a forţei de muncă, şcolile sau spitalele. În cazul în care nu s-au eliberat încă permisele de şedere, statele membre ar trebui să faciliteze deschiderea de conturi bancare şi accesul la serviciile relevante pe baza unui document de identitate sau a unei dovezi de intrare în UE după data de 24 februarie 2022.
Se face referire şi la asigurarea liberei circulaţii sau la furnizarea de asistenţă pentru repatriere persoanelor care nu au drept de şedere în UE.
„În doar câteva zile, 3 milioane de persoane au intrat în UE. Mobilizarea în semn de solidaritate este imensă, iar reacţia autorităţilor este impresionantă. Cu toate acestea, trebuie să facem faţă unor provocări reale pentru a asigura faptul că nu se ajunge la saturarea sistemelor naţionale şi că aceste persoane se pot bucura de protecţia pe care o merită. Pe baza întrebărilor adresate de statele membre, propunem următoarele orientări operaţionale, pe care le vom actualiza periodic, astfel încât să ne asiguram că statele membre beneficiază de sprijinul Comisiei în fiecare etapă a procesului – de la sosirea acestor persoane şi până la integrarea lor”, a declarat Ylva Johansson, comisarul pentru afaceri interne.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe