- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (18.03.2022, 16:40)
- Cosmin Pirv
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CE: Orientări pentru sprijinirea statelor membre în aplicarea directivei privind protecţia temporară
Comisia Europeană a prezentat vineri orientări operaţionale pentru a sprijini statele membre în aplicarea directivei privind protecţia temporară a persoanelor refugiate din Ucraina.
Urmărește
165 afișări
De la începutul invaziei militare ruse a Ucrainei, la 24 februarie, peste 3 milioane de persoane au fugit din ţară, mai mult de jumătate dintre acestea fiind copii, potrivit estimărilor ONU.
Ca răspuns la această situaţie fără precedent, UE a convenit să activeze Directiva privind protecţia temporară pentru a ajuta persoanele care fug din calea războiului din Ucraina.
CE a prezentat vineri orientări operaţionale pentru a sprijini statele membre în aplicarea directivei. Aceste orientări vor ajuta persoanele care sosesc în UE să aibă un nivel coerent şi eficace de drepturi şi statele membre să îşi asume noile responsabilităţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Orientările prevăd clarificări cu privire la persoanele care au dreptul la protecţie temporară, o definiţie a „protecţiei adecvate” în temeiul dreptului naţional, specificarea tipului de dovezi necesare pentru a beneficia de protecţie temporară sau de protecţie adecvată în temeiul legislaţiei naţionale, încurajarea statelor membre să aibă în vedere extinderea protecţiei temporare la persoanele care, strict vorbind, nu ar intra în domeniul de aplicare al deciziei, dar care au nevoie de protecţie, cum ar fi persoanele care au fugit din Ucraina cu puţin timp înainte de 24 februarie 2022.
De asemenea, orientările cuprind un capitol dedicat copiilor. În cazul copiilor şi al adolescenţilor neînsoţiţi, ar trebui să fie numit imediat un tutore legal sau un reprezentant corespunzător. De asemenea, Comisia coordonează eforturile de transfer astfel încât copiii şi adolescenţii neînsoţiţi să poată fi transferaţi către alte state membre. Toţi copiii care fug din calea războiului, indiferent de statutul lor, ar trebui să beneficieze de protecţie deplină şi de acces rapid la drepturile lor specifice (inclusiv la educaţie, asistenţă medicală şi asistenţă psihosocială).
Potrivit CE, un permis de şedere ar trebui să servească drept document care să dovedească statutul acestor persoane în faţa altor autorităţi, cum ar fi oficiile şi serviciile de ocupare a forţei de muncă, şcolile sau spitalele. În cazul în care nu s-au eliberat încă permisele de şedere, statele membre ar trebui să faciliteze deschiderea de conturi bancare şi accesul la serviciile relevante pe baza unui document de identitate sau a unei dovezi de intrare în UE după data de 24 februarie 2022.
Se face referire şi la asigurarea liberei circulaţii sau la furnizarea de asistenţă pentru repatriere persoanelor care nu au drept de şedere în UE.
„În doar câteva zile, 3 milioane de persoane au intrat în UE. Mobilizarea în semn de solidaritate este imensă, iar reacţia autorităţilor este impresionantă. Cu toate acestea, trebuie să facem faţă unor provocări reale pentru a asigura faptul că nu se ajunge la saturarea sistemelor naţionale şi că aceste persoane se pot bucura de protecţia pe care o merită. Pe baza întrebărilor adresate de statele membre, propunem următoarele orientări operaţionale, pe care le vom actualiza periodic, astfel încât să ne asiguram că statele membre beneficiază de sprijinul Comisiei în fiecare etapă a procesului – de la sosirea acestor persoane şi până la integrarea lor”, a declarat Ylva Johansson, comisarul pentru afaceri interne.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe