Ce părere au francezii musulmani despre Macron şi Le Pen? Mulţi sunt indecişi dacă vor să se prezinte la vot

Safya Khan-Ruf: "Preşedintele în exerciţiu a îngreunat vieţile musulmanilor din Franţa, dar majoritatea îl vor vota fără tragere de inimă".

Urmărește
9101 afișări
Imaginea articolului Ce părere au francezii musulmani despre Macron şi Le Pen? Mulţi sunt indecişi dacă vor să se prezinte la vot

Sursa Foto - Hepta

Safya Khan-Ruf este un jurnalist şi cercetător pentru grupul britanic Hope not Hate care militează împotriva rasismului şi fascismului, şi studiază extrema dreaptă europeană. 

Recent, a publicat pe The Guardian opinia sa privind alegerile prezidenţiale din Franţa. Ea transmite că în Franţa sunt între 5 şi 6 milioane de musulmani, care au votat în mare parte covârşitor cu social-democratul Jean-Luc Mélenchon (69%) în primul tur. Cu toate acestea, mulţi sunt încă indecişi sau tind să absenteze de la vot în al doilea tur. Mulţi imami, inclusiv şeful marii moschei din Paris, i-au încurajat oe credincioşii musulmani să voteze pentru Macro ca Marine Le Pen să nu devină preşedinte.

Pentru musulmanii din Franţa, Le Pen este un şef autoritar al partidului  Frontul Naţional, care este de extrema dreaptă, anti-migraţionist, antisemit şi islamofob. Eric Zemmour era şi mai dur- voia să interzică numele Mohammed şi să creeze un „minister al remigraţiei” pentru a deporta imigranţii.

Safya Khan-Ruf  scrie că sub pretextul combaterii islamismului şi protejării identităţii franceze şi a secularismului, semnele religioase au fost interzise în şcolile publice din 2004, acoperirea feţei a fost interzisă în spaţiile publice din 2011 şi burkinii pe plajele publice din 2016.

Ea afirmă că mulţi musulmani francezi se simt "trădaţi de Macron", care a făcut campanie pe "valori progresiste" din punct de vedere social în primăvara anului 2017, "dar a regresat de atunci",  în încercarea sa de a neutraliza extrema dreaptă.

În 2017, Macron a subliniat cum unii „folosesc laicitatea [laicitatea franceză] pentru a lupta împotriva islamului”. Dar apoi a prezidat cinci ani în care vieţile musulmane din Franţa au devenit din ce în ce mai legiferate şi criticate. Aceasta a inclus adoptarea unui proiect de lege care dă statului puterea de a monitoriza organizaţiile musulmane.

Aliaţii săi, cum ar fi ministrul de interne Gérald Darmanin, au criticat culoarele dedicate din supermarketuri pentru alimente halal şi cuşer. În 2020, Darmanin a dizolvat şi cel mai mare ONG privind islamofobia din Franţa, numind-o drept duşman al republicii după uciderea în 2020 a unui profesor de şcoală de către un refugiat cecen.  

Marwan Muhammad, fostul şef al Colectivului împotriva Islamofobiei din Franţa, ONG-ul dizolvat de Darmanin, a avertizat recent alegătorii să se uite atent la Marine Le Pen. În mod clar îngrijorat de o potenţială reacţie musulmană împotriva lui Macron, el a scris pe Twitter: „Nu am văzut niciodată atât de mulţi oameni gata să o voteze doar pentru a-l face pe Macron să plătească  pentru răul pe care l-a provocat”.

Mulţi francezi se plâng că Macron şi-a îndeplinit prea puţine promisiuni în domenii precum egalitatea de gen sau schimbările climatice.

Plângerea lor este că există o mică diferenţă între alegerea unuia sau altuia, iar hashtag-ul „ni la peste ni le cholera(nici ciuma, nici holera) a fost popular printre musulmanii francezi pe Twitter.

Oricine va câştiga duminică, adevărul este că Frontul Naţional a devenit principalul partid de opoziţie din Franţa şi urmează să se descurce bine la alegerile legislative din iunie.

Ca musulman francez, ea spune că înţelege frustrarea şi sentimentul de deja vu resimţit de mulţi cetăţeni de a fi rugaţi din nou să voteze pentru un rău mai mic sau de a fi "un bastion împotriva extremei drepte". Un simptom al acestei dorinţe de schimbare este faptul că cele două partide politice tradiţionale consacrate care au format guverne în trecut – Republicanii şi Socialiştii – au câştigat fiecare mai puţin de 5% din voturile din primul tur.  

"Cu toate acestea, pericolul Le Pen reînnoit şi integrat nu poate fi ignorat", declară autoarea.

"Impactul pe care îl va avea victoria Marinei Le Pen asupra Europei şi Uniunii Europene, şi asupra încurajării altor partide de extremă dreaptă cu politici rasiste şi islamofobe ar putea fi nimicitor. Validarea idealurilor  de extremă-dreaptă ar putea crea o lume mai periculoasă pentru noi toţi", încheie autoarea. 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici