- Home
- Externe
- (23.04.2022, 02:57)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce părere au francezii musulmani despre Macron şi Le Pen? Mulţi sunt indecişi dacă vor să se prezinte la vot
Safya Khan-Ruf: "Preşedintele în exerciţiu a îngreunat vieţile musulmanilor din Franţa, dar majoritatea îl vor vota fără tragere de inimă".
Urmărește
9101 afișări
Sursa Foto - Hepta
Safya Khan-Ruf este un jurnalist şi cercetător pentru grupul britanic Hope not Hate care militează împotriva rasismului şi fascismului, şi studiază extrema dreaptă europeană.
Recent, a publicat pe The Guardian opinia sa privind alegerile prezidenţiale din Franţa. Ea transmite că în Franţa sunt între 5 şi 6 milioane de musulmani, care au votat în mare parte covârşitor cu social-democratul Jean-Luc Mélenchon (69%) în primul tur. Cu toate acestea, mulţi sunt încă indecişi sau tind să absenteze de la vot în al doilea tur. Mulţi imami, inclusiv şeful marii moschei din Paris, i-au încurajat oe credincioşii musulmani să voteze pentru Macro ca Marine Le Pen să nu devină preşedinte.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Pentru musulmanii din Franţa, Le Pen este un şef autoritar al partidului Frontul Naţional, care este de extrema dreaptă, anti-migraţionist, antisemit şi islamofob. Eric Zemmour era şi mai dur- voia să interzică numele Mohammed şi să creeze un „minister al remigraţiei” pentru a deporta imigranţii.
Safya Khan-Ruf scrie că sub pretextul combaterii islamismului şi protejării identităţii franceze şi a secularismului, semnele religioase au fost interzise în şcolile publice din 2004, acoperirea feţei a fost interzisă în spaţiile publice din 2011 şi burkinii pe plajele publice din 2016.
Ea afirmă că mulţi musulmani francezi se simt "trădaţi de Macron", care a făcut campanie pe "valori progresiste" din punct de vedere social în primăvara anului 2017, "dar a regresat de atunci", în încercarea sa de a neutraliza extrema dreaptă.
În 2017, Macron a subliniat cum unii „folosesc laicitatea [laicitatea franceză] pentru a lupta împotriva islamului”. Dar apoi a prezidat cinci ani în care vieţile musulmane din Franţa au devenit din ce în ce mai legiferate şi criticate. Aceasta a inclus adoptarea unui proiect de lege care dă statului puterea de a monitoriza organizaţiile musulmane.
Aliaţii săi, cum ar fi ministrul de interne Gérald Darmanin, au criticat culoarele dedicate din supermarketuri pentru alimente halal şi cuşer. În 2020, Darmanin a dizolvat şi cel mai mare ONG privind islamofobia din Franţa, numind-o drept duşman al republicii după uciderea în 2020 a unui profesor de şcoală de către un refugiat cecen.
Marwan Muhammad, fostul şef al Colectivului împotriva Islamofobiei din Franţa, ONG-ul dizolvat de Darmanin, a avertizat recent alegătorii să se uite atent la Marine Le Pen. În mod clar îngrijorat de o potenţială reacţie musulmană împotriva lui Macron, el a scris pe Twitter: „Nu am văzut niciodată atât de mulţi oameni gata să o voteze doar pentru a-l face pe Macron să plătească pentru răul pe care l-a provocat”.
Mulţi francezi se plâng că Macron şi-a îndeplinit prea puţine promisiuni în domenii precum egalitatea de gen sau schimbările climatice.
Plângerea lor este că există o mică diferenţă între alegerea unuia sau altuia, iar hashtag-ul „ni la peste ni le cholera” (nici ciuma, nici holera) a fost popular printre musulmanii francezi pe Twitter.
Oricine va câştiga duminică, adevărul este că Frontul Naţional a devenit principalul partid de opoziţie din Franţa şi urmează să se descurce bine la alegerile legislative din iunie.
Ca musulman francez, ea spune că înţelege frustrarea şi sentimentul de deja vu resimţit de mulţi cetăţeni de a fi rugaţi din nou să voteze pentru un rău mai mic sau de a fi "un bastion împotriva extremei drepte". Un simptom al acestei dorinţe de schimbare este faptul că cele două partide politice tradiţionale consacrate care au format guverne în trecut – Republicanii şi Socialiştii – au câştigat fiecare mai puţin de 5% din voturile din primul tur.
"Cu toate acestea, pericolul Le Pen reînnoit şi integrat nu poate fi ignorat", declară autoarea.
"Impactul pe care îl va avea victoria Marinei Le Pen asupra Europei şi Uniunii Europene, şi asupra încurajării altor partide de extremă dreaptă cu politici rasiste şi islamofobe ar putea fi nimicitor. Validarea idealurilor de extremă-dreaptă ar putea crea o lume mai periculoasă pentru noi toţi", încheie autoarea.
Coming weeks and months will (hopefully) produce some great analysis on what happened in these French elections. Here's a small piece of the puzzle on the Muslim community and the 'neither the plague nor cholera" choice https://t.co/5SnVsLV8U9
— Safya Khan-Ruf (@safyark) April 22, 2022
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Emmanuel Macron avertizează că urmează perioade "dificile" dacă Marine Le Pen obţine victoria
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe