Ce poveşti citesc copiii în Coreea de Nord: Cum arată cărţile pentru cei mici scrise de Kim Jong-il şi Kim Il-sung - FOTO

Consideraţi dictatori nemiloşi, ocupaţi cu activităţi precum dezvoltarea armelor nucleare, liderii Coreei de Nord ar putea cu greu să pară genul de persoane care să scrie cărţi pentru copii. Totuşi, istoria arată că tatăl şi bunicul lui Kim Jong-Un au găsit timp să scrie poveşti populare pentru copiii nord-coreeni.

Urmărește
5666 afișări
Imaginea articolului Ce poveşti citesc copiii în Coreea de Nord: Cum arată cărţile pentru cei mici scrise de Kim Jong-il şi Kim Il-sung - FOTO

Ce poveşti citesc copiii în Coreea de Nord: Cum arată cărţile pentru cei mici scrise de Kim Jong-il şi Kim Il-sung - FOTO (Imagine: bbc.co.uk)

Astfel, scrie bbc.co.uk, Kim Jong-il şi tatăl său, Kim Il-sung, au speculat puterea potenţială a cărţilor şi au scris cărţi pentru copii cu scopul de a răspândi doctrina regimului comunist.A

"În sfârşit chistul stâng a explodat, eliberând flăcări groaznice, iar căpitanul a căzut la pământ, scăpându-şi bâta. În acel moment un strigăt fioros de luptă s-a auzit de afară. Sătenii îi omorau pe bandiţii rămaşi".

Povestea "Boys Wipe Out Bandits", din care a fost extras fragmentul de mai sus, este scrisă de Kim Jong-il, liderul nord-coreean care a murit în 2011, şi este "extraordinar de violentă şi exuberantă", consideră Christopher Richardson, care cercetează literatura pentru copiii nord-coreeni la Universitatea din Sydney.

"Este o poveste "despre reacţionari, bandiţi şi căpcăuni care mişună pe dealurile Coreei de Nord, prădându-i pe sătenii virtuoşi şi cu inima pură care înglobează toate calităţile tradiţionale ale revoluţiei nord-coreene", spune Richardson.

În ciuda mesajului politic, cercetătorul este de părere că ar fi greşit să desfiinţezi poveşti de genul acesta ca fiind pur şi simplu propagandă.

"Pot fi foarte distractiv de citit şi sunt de fapt nişte basme destul de bune", apreciază Richardson, adăugând că, cel mai probabil, "cei mici nici măcar nu sunt atât de conştienţi de conţinutul ideologic. Dacă s-ar face desene animate după Boys Wipe Out Bandits şi ar fi arătate unui grup de copii de şase sau opt ani din Occident, ar fi nebuni după ele. Le-ar iubi pentru că este exact acelaşi tip de nonsens prostesc şi violent pe care băieţii de pretutindeni tind să-l placă".

Kim Jong-il a scris şi un tratat despre literatură în cadrul căruia a dedicat un capitol cărţilor pentru copii, pledând pentru folosirea parabolelor şi satirei cu scopul de a-i critica pe duşmanii statului.

Personajele negative din poveşti variază: în Boys Wipe Out Bandits rolul acesta le revine coreenilor îndărătnici care se poartă ca nişte proprietari feudali, fără să se gândească la colectivitate, fără niciun contact cu revoluţia şi cultura Juche.

Ideologia Juche, dezvoltată şi promovată de Kim Il-sung, prezintă omul ca fiind stăpân peste tot, având puterea şi responsabilitatea de a face un succes din revoluţie, şi pune valoare pe independenţa faţă de puterile străine.

Filosofia aceasta este reflectată de numeroase poveşti anti-americane, cum ar fi The Butterfly and The Cock (Fluturele şi cocoşul), dar şi anti-japoneze, de pe vremea regimului Kim Il-sung, un astfel de exemplu fiind A Winged Horse (Un cal înaripat).

În Fluturele şi cocoşul, cel din urmă este un simbol pentru Statele Unite ale Americii - cocoşul încearcă să strice o grădină idilică şi să alunge celelalte animale. Fluturele, simbol al Coreei de Nord, ţine piept invadatorului şi salvează situaţia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici