CE propune revizuirea normelor privind restabilirea controalelor la frontiere în spaţiul Schengen

Comisia Europeană a propus, miercuri, o mai mare libertate în privinţa restabilirii controalelor la frontierele naţionale în cadrul spaţiului Schengen, cum au cerut autorităţile franceze, preocupate de sosirea, pe teritoriul lor, a imigranţilor tunisieni ajunşi în Italia.

Urmărește
164 afișări
Imaginea articolului CE propune revizuirea normelor privind restabilirea controalelor la frontiere în spaţiul Schengen

CE propune revizuirea normelor privind restabilirea controalelor la frontiere în spaţiul Schengen (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Restabilirea temporară a controalelor la frontierele naţionale va putea fi autorizată în cazul "eşecului" unui stat ale cărui graniţe sunt frontierele externe ale Uniunii Europene, a anunţat comisarul european pentru imigraţie, Cecilia Malmström.

Controalele la frontierele naţionale vor putea fi, de asemenea, restabilite atunci când o parte din frontiera exterioară a Uniunii Europene este supusă unei presiuni migratorii extraordinare", a adăugat el.

Malmström a insistat asupra caracterului temporar al acestei măsuri autorizate în circumstanţe excepţionale.

Cele două cazuri avute în vedere de Comisie au fost solicitate de Franţa şi inspirate direct din eşecul Greciei de a controla o parte a frontierei sale cu Turcia şi de decizia autorităţilor italiene de a regulariza situaţia celor aproximativ 25.000 de imigranţi tunisieni sosiţi pe teritoriul său cu intenţia declarată de a merge în Franţa.

Propunerile lui Malmström vor fi discutate în cadrul unei reuniuni extraordinare a miniştrilor europeni de Interne la 12 mai la Bruxelles înainte de a fi definitivate în iunie, cu ocazia unui summit al şefilor de stat şi de guvern din UE.

Spaţiul Schengen numără 25 de state membre, dintre care trei ţări care nu sunt membre UE (Norvegia, Elveţia, Islanda şi în curând Liechtenstein). Acesta permite unui număr de peste 400 de milioane de cetăţeni să circule liber din Finlanda în Grecia şi din Portugalia în Polonia, fără să fie verificaţi la frontiere.

Aderarea Bulgariei şi României, prevăzute iniţial pentru martie, este în continuare în aşteptare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici