CE: Propunere în vederea reducerea birocraţiei pentru firme şi îmbunătăţirii mediului de afaceri

Comisia Europeană a adoptat astăzi o propunere de directivă menită să faciliteze extinderea utilizării instrumentelor şi a proceselor digitale de către întreprinderi în domeniul dreptului societăţilor comerciale din UE.

Urmărește
180 afișări
Imaginea articolului CE: Propunere în vederea reducerea birocraţiei pentru firme şi îmbunătăţirii mediului de afaceri

CE: Propunere în vederea reducerea birocraţiei pentru firme şi îmbunătăţirii mediului de afaceri

Potrivit unui comunicat al CE, propunerea urmăreşte să faciliteze operaţiunile transfrontaliere ale întreprinderilor şi să sporească transparenţa şi încrederea întreprinderilor prin punerea la dispoziţia publicului a mai multor informaţii cu privire la acestea la nivelul UE. De asemenea, aceasta va reduce birocraţia pentru întreprinderile transfrontaliere, ceea ce va permite realizarea unei economii de aproximativ 437 de milioane de euro pe an în ceea ce priveşte sarcinile administrative, datorită unui certificat UE al societăţii sau aplicării principiului „doar o singură dată”.

Propunerea va contribui la digitalizarea în continuare a pieţei unice şi va ajuta întreprinderile, în special întreprinderile mici şi mijlocii, să îşi desfăşoare activitatea în UE.

Astfel, normele propuse includ aplicarea principiului „doar o singură dată”, astfel încât firmele să nu fie nevoite să furnizeze din nou informaţii atunci când înfiinţează o sucursală sau o societate într-un alt stat membru. Informaţiile relevante pot fi schimbate prin intermediul sistemului de interconectare a registrelor comerţului. De asemenea, propunerea prevede un certificat UE al societăţii, care conţine un set de informaţii de bază cu privire la firme, care va fi disponibil gratuit în toate limbile UE, un model standard multilingv de procură UE digitală care va autoriza o persoană să reprezinte societatea în alt stat membru şi eliminarea formalităţilor, cum ar fi necesitatea unei apostile sau a traducerilor autorizate pentru documentele societăţii.

Totodată, noile norme vizează asigurarea faptului că informaţiile importante cu privire la societăţi (de exemplu, cu privire la parteneriate şi grupuri de societăţi) sunt puse la dispoziţia publicului, în special la nivelul UE, precum şi facilitarea căutărilor de informaţii despre societăţile din UE, permiţând efectuarea de căutări prin intermediul BRIS şi, în acelaşi timp, prin intermediul altor două sisteme ale UE care interconectează registrele naţionale ale beneficiarilor reali şi registrele de insolvenţă.

Propunerea urmează să fie discutată de Parlamentul European şi Consiliu. Se propune ca, odată adoptată, statele membre să aibă la dispoziţie doi ani pentru a transpune directiva în dreptul naţional.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici