Ce scrie presa străină despre referendumul de duminică. Cum este catalogată situaţia din România

România se pregăteşte pentru un referendum crucial, coaliţia la putere îndemnându-i pe români să se prezinte la urne, iar preşedintele suspendat şi PDL cerându-le să boicoteze destituirea lui Traian Băsescu, în urma unei campanii foarte tensionate, scrie presa internaţională vineri şi sâmbătă.

Urmărește
11850 afișări
Imaginea articolului Ce scrie presa străină despre referendumul de duminică. Cum este catalogată situaţia din România

România se pregăteşte pentru un referendum crucial, scrie presa internaţională (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

În urma criticilor UE cu privire la atingerile aduse statului de drept, românii vor decide duminică dacă aprobă sau nu destituirea preşedintelui aflat la putere de opt ani, Traian Băsescu, ai cărui simpatizanţi au îndemnat la boicotarea referendumului, scrie AFP într-un material de prezentare intitulat "România se pregăteşte să voteze destituirea preşedintelui".

Aproximativ 18 milioane de cetăţeni sunt chemaţi să voteze atât în România, cât şi în străinătate, mai ales în Spania şi Italia, unde trăiesc sute de mii de emigranţi români. Participarea este crucială, având în vedere că această consultare va fi validată doar cu 50 la sută plus unul din numărul alegătorilor înscrişi pe liste, conform unei decizii a Curţii Constituţionale, continuă agenţia franceză. Este un prag dificil de atins, potrivit analiştilor politici, într-o ţară în care absenteismul bate recorduri, pe fondul deziluziei faţă de o clasă politică acuzată de neglijarea bunului public şi clientelism.

Secţii de votare suplimentare vor fi deschise pe litoralul Mării Negre, românii aflaţi în concedii putând merge să voteze în locuri neaşteptate, cum ar fi restaurantele Pelican, Aurora sau la Aqua Magic, opoziţia denunţând riscuri de fraudă, notează agenţia franceză. USL (centru-stânga, la putere) este puternic mobilizată pentru a convinge nouă milioane de români să vină să voteze împotriva rivalului său, Traian Băsescu fiind foarte nepopular, potrivit sondajelor doi din trei români vrând să-l vadă plecat de la Cotroceni.

Băsescu şi PDL (centru-dreapta, în opoziţie) au îndemnat la boicotarea referendumului, pentru a nu "legitima o lovitură de stat", o tactică denunţată de USL ca "antidemocratică". Ieşirea din criza politică care zguduie România rămâne nesigură, apreciază agenţia, subliniind că o coabitare Băsescu-USL, mai ales după conflictul din iulie privind destituirea, "promite să fie cel puţin electrică".

Cotidianul francez LE FIGARO scrie vineri, într-un comentariu-analiză intitulat "România, o nouă oaie neagră a UE" semnat de Arielle Thedrel, că Bucureştiul dă de furcă Bruxelles-ului, care nu poate face altceva decât să constate "dificultatea anumitor ţări foste comuniste de a se andoca la valorile sale fundamentale". Deşi Ungaria lui Viktor Orban este de dreapta, în timp ce România lui Victor Ponta se declară de stânga, ambele evidenţiază "fragilitatea construcţiei europene".

Potrivit cotidianului, Ponta reprezintă totuşi noua generaţie a PSD, care, la fel ca PDL-ul lui Traian Băsescu, a rezultat din FSN, moştenitorul PCR. După ce a dominat scena politică în primii 15 ani ai tranziţiei postcomuniste, PSD revendică o identitate social-democrată, deşi elitele sale sunt alcătuite din oligarhi şi baroni locali, comentează publicaţia, citându-l pe Teodor Baconschi care îi acuză de "controlul economiei naţionale", cultivarea clientelismului prin "metode mafiote" şi continuarea "perceperii UE ca pe ceva exotic".

România nu era pregătită să adere la UE în 2007, continuă ziarul citându-i pe Bancoschi şi Alexander Gussi, care afirmă că dacă nu ar fi aderat "ar fi basculat deja în tabăra statelor postsovietice". "Indiferent de epilogul acestei crize, pagubele sunt profunde", conchide publicaţia franceză, subliniind că "UE iese mai slăbită în urma ei, iar clasa politică românească mai pătată ca niciodată".

Românii îl percep pe Traian Băsescu ca pe omul politic care trebuie să fie doborât, principalul responsabil al crizei economice şi sociale prin care trece ţara, scrie LIBERATION, într-un comentariu intitulat "Români pe calea destituirii", semnat de Luca Niculescu. Popularitatea lui Băsescu s-a prăbuşit după ce, în 2010, acesta a anunţat reducerea cu 25% a salariilor în sectorul public şi o creştere a TVA cu 5%, iar la sfârşitul lui aprilie 2012 a fost nevoit să îl numească pe Ponta, principalul său oponent, în funcţia de premier, explică publicaţia mecanismul care a declanşat criza.

"Preşedintele (Băsescu) este conflictual şi atacă, uneori, fără motive valabile", continuă publicaţia franceză citând cazul fostului Rege Mihai sau al medicului Raed Arafat, România fiind divizată, în prezent, între cei care consideră că preşedintele trebuie să plece şi cei care îl consideră "o redută a democraţiei". Publicaţia notează că, într-o ţară minată de corupţie, justiţia a înregistrat progrese de necontestat în ultimii ani de mandat ai preşedintelui, deşi, într-o ţară săracă, românii nu sunt interesaţi de concepte ca stat de drept sau reforma justiţiei, ci de supravieţuire, potrivit unor analişti români.

"Dezbaterea publică nu este dominată de argumente ci invective", mai notează ziarul francez, citând analişti occidentali în opinia cărora "în România nu există dezbateri ideologice, stânga sau dreapta fiind de fapt două faţete ale aceleiaşi monede", în timp ce societatea civilă este slabă, iar presa este - la fel ca societatea - divizată între "pro" şi "contra" Băsescu. "În această atmosferă tensionată, referendumul de mâine (duminică) riscă să accenteueze conflictele în loc să le calmeze", conchide cotidianul, subliniind că "democraţia românească rămâne încă fragilă".

"Referendumul şi rezultatul său reprezintă un motiv de îngrijorare pentru multe capitale, în care Băsescu este perceput ca un preşedinte îndrăzneţ în lupta împotriva corupţiei, atacat de unele interese economice şi politice care încearcă să submineze agenda «sa» reformistă prooccidentală şi să privatizeze sistemul judiciar", scrie vineri fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu, într-un material semnat publicaţia electronică EUROPEAN VOICE, intitulat "O criză marca Băsescu".

"Povestea adevărată este alta", continuă Tăriceanu, acuzându-l pe Băsescu că în timpul preşedinţiei sale "neîndemânatice" a creat o "instabilitate prelungită într-un sistem politic complex care necesită o abordare delicată", insistând asupra personalităţii "polarizante" a acestuia şi "refuzului (său) de a acepta o coabitare democratică cu o majoritate". Fostul premier al lui Băsescu respinge totodată acuzaţiile preşedintelui cu privire la o lovitură de stat, dar şi opiniile potrivit căroa România se îndreaptă în aceeaşi direcţie cu Ungaria.

În opinia sa, Băsescu este un "lider eşuat", "incapabil să coopereze cu instituţiile statului pentru ca România să poată funcţiona din punct de vedere politic". "Pe cât de mult îi place să se prezinte drept «căpitanul» României (...), ţara nu este o navă comercială şi nu poate fi condusă astfel", apreciază Tăriceanu. "Angela Merkel, liderii UE şi NATO au dreptate să se uite cu atenţie la ceea ce se întâmplă în România, dar observatorii străini trebuie să fie atenţi să nu judece de la distanţă", subliniază el.

Premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu au fost implicaţi într-o campanie dură pentru referendum, apreciază postul EURONEWS, adăugând că, potrivit sondajelor, 65% dintre români doresc destituirea preşedintelui, în contextul în care acesta îi prezintă pe membrii Parlamentului României ca pe o "haită de hiene". Dezamăgirea, apatia, perioada de concedii şi faptul că o mare parte a diasoprei care nu poate vota arată că nu există garanţii cu privire la atingerea unei prezenţe de peste 50%, necesară pentru validarea referendumului, mai notează postul paneuropean.

Principala bătălie a acestui referendum o reprezintă prezenţa la urne, Ponta sperând la un nivel ridicat, iar Băsescu la apatie, apreciază site-ul EUROPEONLINE vineri, citând corespondentul DPA la Bucureşti. Astfel preşedintele suspendat a îndemnat la boicot, în timp ce autorităţile au "extins regulile votării la limită, pentru a atrage cât mai mulţi cetăţeni" să participe la referendum, notează site-ul.

Dacă Băsescu va rămâne în funcţie după referendum, ar putea urma o coabitare "ciudată şi controversată" cu Ponta, a cărui alianţă este favorită în alegerile parlamentare din noiembrie, în contextul în care mandatul preşedintelui suspendat se încheie în 2014, scrie WALL STREET JOURNAL într-un material intitulat "Un referendum cu valoare de test în România", semnat de Gordon Fairclough.

"Fără îndoială, tensiunile ar putea să continue", a apreciat Otilia Simkova, un analist din cadrul grupului de consultanţă pentru risc politic Eurasia Group, cu sediul la Londra. "Un impas pe scena politică ar putea să continue şi ar putea conduce la o altă criză politică, la un anumit punct", a mai declarat ea pentru publicaţie.

Politica românească s-a aflat în criză de la începutul anului, nemulţumirea publică faţă de creşterea taxelor, reducerile bugetare, presupuse acte de corupţie şi nepotism au condus la demisia unui premier de centru-dreapta şi plecarea altuia în urma unei moţiuni de cenzură în Parlament. Declinul economic şi termenii stricţi ai unui împrumut UE şi FMI care a salvat ţara aflată la un pas de intrarea în insolvenţă, în 2009, au afectat puternic România, cel de al doilea cel mai sărac membru al Uniunii Europene, după Bulgaria, notează WSJ.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici