Sursele de venit ale lui Obama au fost salariul încasat ca preşedinte (374.460 de dolari pe an), dar mai ales veniturile din drepturi de autor încasate pentru cărţile sale, care au reprezentat un adevărat succes în timpul campaniei electorale şi la începutul mandatului, reprezentând aproximativ 5,2 milioane de dolari din totalul veniturilor.
Publicată la fel ca anul trecut, la 15 aprilie, data limită pentru declararea la fisc a veniturilor obţinute în anul precedent, declaraţia de impozit a familiei Obama înregistrează o dublare a veniturilor. În 2008, când încă nu se aflau la Casa Albă, ei au declarat venituri în valoare de 2,65 de milioane de dolari.
Soţii Obama, care primesc fonduri federale pentru hrană şi locuinţă şi sunt scutiţi de taxe, au donat aproximativ echivalentul salariului prezidenţial unui număr de 40 de organizaţii de caritate, adică suma de 329.100 de dolari, reprezentând 6 procente din venitul impozabil al cuplului, care are în întreţinere doi copii.
Laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2009, primind suma de 1,4 milioane de dolari, Obama a donat, de asemenea, integral această sumă, prin Comitetul Nobel. Aceasta nu este cuprinsă în venitul impozabil de 5,5 milioane de dolari declarat fiscului american, a precizat Casa Albă.
În comparaţie cu familia preşedintelui, vicepreşedintele Joe Biden şi soţia acestuia, Jill, care şi-a păstrat postul de învăţătoare, pot fi consideraţi „săraci”, cu un venit impozabil de 333.182 de dolari declarat în 2009, faţă de 269.256 de dolari în 2008. Familia Biden a donat 4.820 de dolari unor organizaţii caritabile, potrivit Casei Albe, sumă ce reprezintă 1,4% din venitul familiei.
Venitul mediu anual real al unei familii din Statele Unite era, în 2008, de 50.303 dolari, conform ultimelor date oficiale.