Ce spun EXPERŢII despre reacţia Damascului şi a aliaţilor săi în cazul unei intervenţii militare externe

Reacţia Siriei şi aliaţilor săi ar urma să fie limitată în cazul unui raid occidental de mică amploare, dar un atac de anvergură ce ar viza înlăturarea de la putere a regimului lui Bashar al-Assad va inflama regiunea, apreciază unii experţi.

Urmărește
2396 afișări
Imaginea articolului Ce spun EXPERŢII despre reacţia Damascului şi a aliaţilor săi în cazul unei intervenţii militare externe

Ce spun EXPERŢII despre reacţia Damascului şi a aliaţilor săi în cazul unei intervenţii militare externe (Imagine: Mediafax Foto-AFP)

UPDATE: Damascul deţine mijloacele pentru a respinge un atac occidental, afirmă o sursă rusă

O posibilă intervenţie occidentală în Siria nu va aduce o "victorie uşoară", deoarece această ţară dispune de sisteme de apărare antiaeriană pentru respingerea atacurilor, a declarat marţi o sursă citată de agenţia Interfax, relatează AFP.

"Dacă armata americană şi NATO lansează o operaţiune împotriva Siriei, nu va fi o victorie uşoară", a declarat o sursă diplomatico-militară.

"Sistemele multifuncţionale de rachete sol-aer (de tip) Buk-M2E şi alte mijloace de apărare antiaeriană pe care le deţine armata siriană vor asigura un răspuns pe măsura agresorilor", a adăugat această sursă.

Ea a anunţat că Siria deţine, în prezent, până la zece baterii de asemenea sisteme multifuncţionale.

Rachetele de tip Buk sunt un sistem rusesc aerian, polivalent, mobil cu rază medie de acţiune şi au fost introduse în serviciu în 1979. Sistemul este destinat apărării forţelor terestre şi punctelor vitale (poduri, centre de comunicaţii, centrale electrice, etc.).

Ce spun experţii despre reacţia Damascului şi a aliaţilor

"Totul depinde de natura, de amploarea şi de obiectivul raidului occidental, iar, pentru moment, simt mai degrabă un raid de avertisment, nimic mai mult", explică pentru AFP Joseph Bahout, profesor la Sciences-Po Paris.

"În acest caz, nici (mişcarea şiită libaneză) Hezbollah, nici Iranul nu vor merge prea departe", adaugă el. Teheranul şi Hezbollahul, care luptă alături de armata siriană împotriva rebelilor, sunt, împreună cu Rusia, principalii aliaţi ai regimului de la Damasc.

"Pot apărea lovituri «laterale şi indirecte», ca agresiuni împotriva FINUL (Misiunea ONU de menţinere a păcii mobilizată în Liban) sau rachete anonime lansate împotriva Israelului, însă, pe fond, nimic nou", precizează Bahout.

Dar, totul se va schimba dacă occidentalii vor decide să efectueze atacuri ce ar avea ca obiectiv înlăturarea de la putere a regimului. "În acest caz, nu se poate exclude o reacţie extremă, mai ales din partea Iranului, şi mai rămâne o necunoscută: care va fi reacţia rusă", subliniază acest expert în problematica Orientului Mijlociu şi Siriei.

Moscova a anunţat marţi că o astfel de intervenţie ar avea "consecinţe catastrofale", chiar dacă şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a afirmat că ţara sa nu are "intenţia să intre în război cu nimeni".

Consultările la nivel înalt se intensifică între capitalele occidentale, care pregătesc un "răspuns serios", după ce un presupus atac chimic s-a soldat, potrivit opoziţiei siriene, cu sute de morţi.

În plus, şefi de Stat Major ai mai multor ţări occidentale şi din regiune au început luni, la Amman, o reuniune de două zile pentru a examina impactul conflictului sirian.

Şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, a avertizat că "folosirea unor mijloace militare ar avea consecinţe grave nu numai pentru Siria, ci şi pentru întreaga regiune", în cadrul unei întreţineri, luni, cu un reprezentant de rang înalt al ONU.

"Pentru moment, Iranul lansează avertizări, dar, în cazul în care americanii decid să intervină, ei vor cădea în propria capcană, iar Iranul rămâne în pe margine pentru a-i vedea pe americani şi pe aliaţii lor cum se scufundă în noroi", oferă asigurări Amir Mohebian, analist şi jurnalist care activează în Iran.

- Război regional?

Cu toate acestea, în opinia lui Bassam Abou Abdallah, director al Centrului de la Damasc pentru Studii Strategice, orice raid, chiar şi limitat, poate degenera.

"Americanii ar putea ataca pentru a-şi apăra imaginea în faţa aliaţilor lor care le critică jocul de aşteptare, pentru a obţine o poziţie de forţă în faţa ruşilor în negocierile de pace şi pentru a le da rebelilor un impuls pe teren", explică el.

Dar, în opinia sa, "în cazul în care atacul ar avea loc (...), cealaltă parte va riposta (...), iar întreaga regiune se va inflama şi va fi un război regional, chiar dacă în prezent, niciunul dintre protagonişti nu vrea să-şi dezvăluie cărţile".

"Ce garantează că lucrurile se vor opri la acest stadiu?", adaugă Ibrahim al-Amine, director la Al-Akhbar, cotidian libanez apropiat Siriei şi Hezbollahului.

"Ce garantează că o astfel de confruntare nu degenerează într-un război total şi că o ripostă la atac nu deschide porţile infernului?", se întreabă el.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a avertizat Washingtonul, dar fără să ameninţe cu o ripostă. "Statele Unite vor suferi un eşec aşa cum s-a întâmplat în toate războaiele precedente pe care le-au lansat, începând cu Vietnamul", a declarat preşedintele sirian pentru cotidianul rus Izvestia.

Conform aliaţilor Damascului, linia roşie reprezintă pretextul unei acţiuni militare ce ar viza înlăturarea de la putere a regimului sirian. La sfârşitul lunii aprilie, liderul Hezbollahului, Hassan Nasrallah, s-a exprimat foarte clar.

"Siria are prieteni adevăraţi în regiune care nu vor permite căderea ţării în mâinile Statelor Unite, Israelului sau unor grupări takfiri (extremişti sunniţi)", a spus el.

"Dacă situaţia va deveni mai periculoasă, state, mişcări de rezistenţă şi alte forţe vor fi obligate să intervină în mod eficient în lupta de pe teren", a subliniat Nasrallah.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici