- Home
- Externe
- (28.04.2022, 14:00)
- Alexandru Stan
Ce sunt rachetele ruseşti Kalibr? Conform Pravda, Rusia a ameninţat că le va folosi împotriva Poloniei şi României
Rachetele Kalibr sunt supersonice, astfel, sistemele defensive antiaeriene nu pot să reacţioneze imediat, iar cele subsonice au o rază de acţiune mai mare.
Urmărește
95486 afișări
Sursa - Arhiva Foto
3M-54 Kalibr este o rachetă rusească de croazieră dezvoltată de Biroul de proiectate Novator.
O asemenea rachetă poate fi lansată de pe navă sau de submarin.
Rachetele Kalibr pot fi folosite ca proiectile anti-navă , anti-submarine şi pentru ţinte terestre.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cei trei suspecți arestați de poliția olandeză în cazul furtului Tezaurului Dacic vor fi reținuți pentru încă 2 săptămâni
-
Trump: Canada, Mexic şi China nu pot face nimic pentru a amâna taxele
-
Un avion cu şase persoane la bord s-a prăbuşit într-un cartier din Philadelphia
-
Guvernul se reuneşte pentru a adopta bugetul
Unele versiuni sunt supersonice la care sistemele defensive antiaeriene nu pot să reacţioneze imediat, iar cele subsonice au o rază de acţiune mai mare.
O rachetă Kalibr are o greutate de la 1.300 kg la 2.300 kg, lungime de 6,2 - 8,9 metri, diametru 0,533 metri, transmite Military History.
Racheta poate transporta un focos cu o greutate de până la 500 kg de exploziv, dar şi material termonuclear.
Este în funcţiune din 1994 şi a fost utilizată în Războiul Civil Sirian în 2015 şi în Invadarea Ucrainei din 2022.
Pe 7 octombrie 2015, fregata rusă Gepard Dagestan şi trei corvete mici din clasa Buyan care navigau în Marea Caspică au lansat 26 de rachete de croazieră Kalibr. Rachetele de croazieră lungi de 9 metri au zburat la 900 de mile deasupra teritoriului iranian şi irakian înainte de a lovi 11 ţinte în Siria - baze de luptători ISIS şi rebeli din Armata Siriană Liberă.
Rachetele Kalibr sunt în prezent desfăşurate pe submarinele marinei ruse din clasa Kilo şi pe tipuri mai moderne, inclusiv de clasele Akula, Lada şi Yasen.
În acest film, realizat în contextul războiului ruso-ucrainean, se poate vedea impactul nimicitor al rachetelor ruseşti de croazieră.
Recent, un articol de pe Pravda vorbeşte de posibile ţinte ale rachetelor Kalibr- România, care e acuzată în mod fals că intenţionează să invadeze Transnistria pentru a apăra Moldova, şi Polonia, care serveşte drept punct de tranzit pentru toate transporturile de armament din ţările vestice către Ucraina.
Un asemenea atac ar declanşa activarea articolului 5 al NATO şi angajarea statelor membre într-un conflict deschis cu Rusia.
Putin a ameninţat cu atacuri fulgerătoare orice stat care intervine în Ucraina împotriva trupelor ruse.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: La cinci ani după ce au spus „la revedere” UE, britanicii regretă amarnic Brexitul
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Menajera l-a costat mariajul, iar divorțul, casa! Unde a ajuns să locuiască fostul campion român, după ce a rămas fără vila din
CANCAN.RO
Milionarul Bryan Johnson nu-și mai injectează „sângele FIULUI său”, după ce a descoperit un alt tratament: „Cine dorește punga mea cu plasmă?”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe