- Home
- Externe
- (22.03.2022, 13:40)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce vise "imperialiste" are Vladimir Putin? Vrea restaurarea Imperiului Rus sau a Uniunii Sovietice?
Oare Putin vrea să refacă Uniunea Sovietică sau Imperiul Rus? Ar putea fi Uniunea Economică Euroasiatică o rampă pentru expansiune?
Urmărește
23279 afișări
Sursa Foto-Hepta/Wikipedia Commons
Federaţia Rusă dă semne de colaps economic de pe urma sancţiunilor occidentale, iar trupele ruse par a fi împotmolite în Ucraina. Şi totuşi, dacă Vladimir Putin, contrar părerilor analiştilor occidentali, este mult mai viclean şi a anticipat fiecare mişcare?
1. Noua Uniune Sovietică
Vladimir Putin a fost agent KGB şi membru al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice între anii 1975 şi 1990. El nu s-a considerat însă drept un simpatizant al ideologiei comuniste. Nu se considera deloc un marxist şi adept al egalitarismului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
În 1999, înainte să devină preşedintele Federaţiei Ruse, descria comunismul ca fiind „o alee oarbă, departe de curentul principal al civilizaţiei”.
El, ca fost membru al Partidului Rusia Unită, se consideră mai degrabă un social-conservator, un naţionalist rus şi adept al etatismului. De orientare este Big-Tent (Cort Mare) pentru că vrea să atragă simpatizanţi şi de stânga şi de dreapta.
A declarat public din 2005 că regretă destrămarea Uniunii Sovietice, că a fost cea mai mare catastrofă a secolului 20 (în concepţia sa a fost o catastrofă mai mare decât cele două războaie mondiale, Holocaustul Nazist din Europa, Marele Salt Înainte din China, foametea din Africa decolonizată sau Anii de Teroare Stalinistă care au dus la moartea a aproximativ 200 milioane de oameni în total).
Putin mai spune că dacă ar avea oportunitatea să se întoarcă în trecut, ar preveni colapsul Uniunii Sovietice.
De ce îşi doreşte acest lucur? Pentru că Uniunea Sovietică controla în mod direct vaste teritorii şi resurse, incluzând state precum Kazahstan, Turkmenistan, Uzbekistan, Azerbaijan, Georgia, Armenia, Belarus, Ucraina, Kârgâzstan, Tadjikistan, Estonia, Lituania, Letonia şi Moldova. Era deci o superputere care concura cu Statele Unite ale Americii, având o industrie energetică, forţe militare şi o industrie aerospaţială superioare faţă de ce are Federaţia Rusă acum. Statele din Estul Europei, care au fost ocupate de trupele sovietice imediat după cel de-al Doilea Război Mondial, Germania de Est, Ungaria, Polonia, Bulgaria, România, Cehoslovacia, Iugoslavia şi Albania erau supuse sau aflate sub influenţa Kremlinului.
La 1 ianuarie 2015, Putin a oficializat crearea Uniunii Economice Euroasiatice (din care fac parte statele-membre Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan,Kârgâzstan, având ca obseratori Cuba, Moldova şi Uzbekistan), iar evoluţia ei este de urmărit.
Probabil că prin capturarea unor teritorii din Georgia şi Ucraina, şi supunerea brutală a unor mişcări care cereau ieşirea de sub influenţa Kremlinului, cum s-a întâmplat în Cecenia, Kazahstan şi Belarus, Putin vrea să reclădească Uniunea Sovietică printr-un proces lent, dar sigur. După ce Rusia a capturat teritorii ca Abhazia şi Oseţia de Sud de la Georgia, Crimeea şi Donbbass de la Ucraina, ţările respective care cereau să adere la UE şi NATO au devenit mult mai vulnerabile economic. Nu este exclus ca într-un viitor apropiat.
Federaţia Rusă, la fel ca şi Belarus şi Kazahstan, deşi sunt teoretic republici democratice constituţionale şi au sectoare economice private, încă funcţionează, instituţional vorbind, ca pe vremea Uniunii Sovietice, fiind la fel de totalitare şi autocratice. Georgia şi Ucraina, pentru că au încercat să urmeze o tranziţie spre democratizare şi aderare la spaţiul euroatlantic după modelul statelor est-europene, au fost zdrobite la fel cum au procedat trupele Uniunii Sovietice cu Ungaria în 1956 şi cu Cehoslovacia în 1968.
Federaţia Rusă, până de curând, purta bune relaţii diplomatice cu Serbia şi cu Ungaria condusă de Viktor Orban, dar şi cu Germania Angelei Merkel cu care avea relaţii comerciale în domeniul energetic. S-a tot speculat că partidele eurosceptice, antiamericane şi conservatoare din statele est-europene membre NATO şi UE ar fi aservite Kremlinului, ceea ce ar însemna că Putin chiar urmăreşte nu doar refacerea Uniunii Sovietice, ci şi restaurarea Lagărului Socialist în Europa de Est.
2. Noul Imperiu Rus pan-ortodox
Având în vedere că Putin nu simpatizează cu ideologia marxistă, iar de-a lungul vieţii şi carierei sale politice a fost un dictator autocrat, iar oligarhia s-a comportant precum Dvorianstvo, aristocraţia din epoca ţaristă.
Putin a fost poreclit frecvent de mass-media occidentala drept Ţarul de la Kremlin. Inaugurările sale de după câştigarea alegerilor au fost desfăşurate cu fast, ca atunci când este încoronat un ţar. Rusia, în ultimele decenii, s-a purtat ca un veritabil imperiu anexând teritorii, dar şi Uniunea Sovietică a fost la fel sub domnia dictatorului proletar Iosif Stalin, un ţar marxist.
Acesta a prelungit mandatul prezidenţial de la 4 la 6 ani din 2012, iar din 2021 a promulgat legea pentru a rămâne preşedinte până în 2036, bucurându-se de o mare popularitate.
E puţin probabil ca Putin să restaureze monarhia ţaristă, având în vedere că pentru populaţia rusă, în special pentru vechile generaţii, ţarii erau nepopulari din cauza traiului precar de la începutul secolului 20 care a dus la abolirea monarhiei şi instaurarea comunismului. Comunismul este mai bine privit de ruşi decât a fost ţarismul.
Aşadar, va încerca să preia modelul de succes al lui Octavian Augustus de după asasinarea lui Cezar, care s-a proclamat Principe şi Imperator, nicidecum nu a procedat ca Cezar care şi-a luat titlul de Dictator, încercând să evite titlul de Rex (Rege) care era un titlu infam printre romanii antici. Putin va fi un ţar doar pentru Occident, dar preşedinte pentru ruşi.
N-ar fi exclus ca Putin să creeze o dinastie prezidenţială proprie care să-i poarte numele. Nu-i ştim succesorul, dar în mod sigur va fi unul de acelaşi sânge ca el. În fond, Casa de Romanov a condus Rusia din 1613 până în 1917.
Din moment ce el are două fiice, iar societatea rusă este una patriarhală, este puţin probabil să vină o femeie la cârma Federaţiei Ruse, deci un potenţial succesor ar fi Roman Putin (în vârstă de 44 ani, fiul lui Igor Putin, vărul preşedintelui rus). Pentru că Vladimir Putin este bunic şi a decis să rămână la putere până în 2036 când va avea vârsta de 84 ani, n-ar fi exlus ca unul dintre nepoţii săi (momentan necunoscuţi) să devină noul Ţar.
Dacă Putin urmăreşte restaurarea Imperiului Rus, adică lărgirea Federaţiei Ruse prin anexare de teritorii populate de ruşi din Europa, şi prin instaurarea unor regimuri marionetă, ar fi un scenariu înfiorător. Nu doar că noul imperiu rus ar include fostele state sovietice, dar şi Finlanda, statele baltice, România şi Polonia. Succesorul său ar putea aspira chiar la Alaska şi la teritorii din nordul Chinei şi al Iranului având populaţie rusă.
Este un scenariu prea puţin probabil pentru că Rusia nu are forţă militară pregătită pentru operaţiuni de amploare ca să se înfrunte cu statele NATO sau chiar cu China, de aceea ar putea folosi alte metode subversive - atacuri cibernetice, propagandă online ca să divizeze societăţile occidentale (a se vedea cazul Facebook-Cambridge Analytica care a dus la Brexit sau propaganda online pentru favorizarea candidatului Donald Trump în 2016 şi suspiciunile că Rusia s-ar fi implicat în alegerile prezidenţiale), războaie economice (şantajarea Europei cu gazul, formarea unor blocuri economice de tip BRICS sau Uniunea Economică Euroasiatică). Chiar şi invadarea Ucrainei şi declanşarea crizei alimentare la nivel global care să destabilizeze Europa ar fi doar un pas din agenda sa pentru restaurarea Imperiului Rus.
Iuri Bezmenov, fost informator KGB, refugiat în Canada, a dezvăluit cum Uniunea Sovietică folosea metodele utilizate de KGB pentru subversiunea treptată a sistemului politic al Statelor Unite. McCarthyştii şi conservatorii capitalişti americani considerau mişcările pentru drepturile civile şi grupurile ca ANTIFA că erau finanţate de KGB pentru a diviza societatea americană.
N-ar fi exclus ca Putin să fie de fapt nu doar un nostalgic după vremurile epocii ţariste, ci şi un fanatic ortodox. Totuşi, ar fi un fanatic ortodox care bombardează şi ucide civili din ţări ortodoxe care vor să se orienteze spre Occidentul Catolico-Protestant şi să le rusifice.
Probabil are de gând să creeze chiar un imperiu cultural pan-ortodox, urmând agenda propagandiştilor fanatici ai Patriarhiei Ruse, şi să aţintească Grecia, România, Serbia, Ucraina, Moldova, Georgia pentru a le uni cultural cu Federaţia Rusă într-un viitor îndepărtat.
Dar Rusia nu are resurse şi trupe militare pentru o expansiune de asemenea amploare. Cel mai probabil se va folosi de metoda războiului informaţional.
Putin nu lipseşte de la nicio liturghie importantă şi anual, de Bobotează, se scufundă în apă rece.
3. EURASIA (scenariul din romanul 1984)
Iată un scenariu şi mai extrem - Putin să urmeze agenda lui Aleksandr Dughin, analist politic şi strateg, adept al gândirii panslaviste care a promovat curentul Euroasianismului şi Naţional-Bolşevismul.În 2002 Dughin a fondat Partidul Eurasia, numit mai târziu Mişcarea pentru Eurasia. Potrivit acestora, în istoria lumii se desfăşoară o continuă luptă între Pământ (tradiţie, religie, colectivism) şi Mare (progres, ateism, individualism).
În domeniul geopoliticii pledează pentru crearea unui bloc eurasiatic, care să poată înlătura hegemonia Americii în lume, creându-se astfel condiţiile pentru dezvoltarea şi afirmarea unei lumi multipolare. Conform lui Dughin, acest bloc, trebuie să se formeze în jurul Rusiei, cu participarea ţărilor europene, a ţărilor asiatice şi a Iranului.
Crearea Uniunii Economice Euroasiatice în 2015 ar fi o rampă de lansare şi pentru îndeplinirea scenariului din romanul 1984 publicat de George Orwell în 1949. În roman scrie că în urma celui de-al Treilea Război Mondial (care a fost nuclear) petrecut în anii 1950, s-au creat trei mari uniuni totalitare- Eurasia, Oceania şi Estasia. Eurasia , o uniune întinsă de la Strâmtoarea Bering până în Portugalia, incluzând şi Franţa, a fost formată prin anexarea Europei de către Uniunea Sovietică, ideologia acesteia fiind neobolşevismul. Oceania preia Marea Britanie, America de Nord şi Australia unde este instaurată o formă de socialism englez, în timp ce în Orientul îndepărtat, China cucereste ţările învecinate şi impune ideologia Obliterarea Sinelui. Aşa arăta lumea în 1984 după romanul lui George Orwell.
Pare a fi un scenariu de coşmar. Nu pare realizabil, dar tentativele Rusiei şi Chinei de a clădi astfel de uniuni ar putea fi devastatoare pentru occident.
În 2006 a fost creat BRICS, o asociere economică anti-americană, alcătuită din cinci mari puteri emergente - Brazilia , Rusia , India , China şi Africa de Sud. Nu este o alianţă formală, dar dacă ar deveni una, ar putea însemna sfârşitul supremaţiei americane.
Susa Foto - Flickr
În realitate.....Putin este al treilea gropar din istoria Rusiei
La începutul secolului 20, Rusia se afla într-o situaţie economică jalnică. Ţăranii abia emancipaţi de 40 ani de sub feudalism trăiau încă în condiţii de evul mediu, şi o clasă aglomerată de muncitori din oraşele supraaglomerate era în creştere din cauza unei industrializări rapide. Rusia era condusă despotic de un regim ţarist autocrat.
Nu erau condiţile îndeajuns de rele pentru ei, şi Imperiul Rus a fost băgat într-un război costisitor cu Imperiul German, Imperiul Otoman şi Imperiul Austro-Ungar de către ţarul Nicolae al II-lea. Iar în 1917 a izbucnit scânteia revoluţiei bolsevice care propunea egalitarism şi condiţii de viaţă mai bune pentru ţărani şi muncitori, ţarul a fost înlăturat după o domnie de 23 ani şi ulterior a fost executat de bolşevici.
În 1980, Uniunea Sovietică era deja în faliment din cauza implicătii acesteia de către secretarul general Leonid Brejnev în războaie costisitoare din Vietnam, Angola, Somalia şi în Afganistan care visa să extindă comunismul în Lumea a Treia. Mizând foarte mult pe înarmare şi cursa înarmării nucleare care până la urmă s-a încheiat cu semnarea unor tratate pentru limitarea armelor nucleare strategice, Brejnev a dus economia Uniunii Sovietice în colaps, fiind al doilea gropar după o domnie de 18 ani. Gorbaciov, cu reformele sale de liberalizare, n-a făcut decât să îngroape Uniunea Sovietică. Poate că Uniunea Sovietică era condamnată să moară încă de când Lenin a implementat comunismul şi Stalin a extins-o.
Putin nu face decât să repete ce au făcut ţarul Nicolae al II-lea şi secretarul comunist Brejnev, băgând Rusia într-o cursă a înarmării foarte costisitoare în timp ce populaţia o duce rău economic. A anexat Oseţia de Sud, Abhazia, Crimeea şi Donbass, dar bombardând Ucraina n-a făcut decât să condamne Federaţia Rusă la pierire după ce Occidentul a sancţionat-o dur, chiar dacă îşi asumă pierderile economice şi costurile.
Ce au în comun ţarul Nicolae , secretarul Brejnev şi preşedintelele Putin ?
Toţi trei s-au axat doar pe industria militară şi războaie şi nu s-au preocupat de vieţile cetăţenilor lor şi de asta sunt şi vor fi consideraţi groparii al fiecărui regim şi imperiu rus, Rusia devenind din ce in ce mai mică.
Chiar şi Ivan cel Groaznic a făcut mai multe pentru Rusia - cucerind hanatele mongole din Kazan şi Astrakhan şi colonizând Siberia.
Putin nu este nicidecum ca Petru cel Mare sau Ecaterina cea Mare (care îşi merită titulatura) pentru că cei doi ţari au lăsat în urma lor o Rusie măreaţă, o Rusie mai extinsă şi mai dezvoltată.
Petru cel Mare a călătorit în Occident şi a admirat cultura europeană, iar la întoarcere a ordonat ruşilor să-şi taie barba, să renunţe la vestimentaţia medievală, să se poate ca niste europeni vestici. Petru cel Mare, care era preocupat să anexeze porturile din Azov şi se lupta cu suedezii, a importat Iluminismul francez în Rusia şi a construit prima universitate la Sankt Petersburg
Ecaterina cea Mare a introdus vaccinul anti-variolă, a înfiinţat guvernatele, a reformat economia, a construit oraşe moderne şi a colonizat Alaska.
Chiar şi Alexandru I al Rusiei, căruia i se zicea cel Binecuvântat, chiar dacă a fost un ţar absolutist şi conservator, a avut puţină retorică liberală şi l-a înfrânt pe Napoleon Bonaparte care invadase Rusia, campania costisitoare care i-a pricinuit decăderea împăratului francez. Chiar în ultimul său an de domnie a fost construit Teatrul Bolşoi.
Alexandru al II-lea a fost cunoscut ca Eliberatorul pentru că a reformat sistemul din Rusia şi a abolit pedepsele corporale, a reorganizat sistemul judiciar, a înfiinţat judecătorii locale, a promovat autoguvernarea locală prin zemstvo .a încetat să mai acorde privilegii nobilimii şi a promovat învăţământul universitar.
Alexandru al III-lea care a fsot mult mai conservator, a întărit alianţa franco-rusă.
Moştenirea lui Putin ar putea fi o Rusie mai mică, falită şi fragmentată, sau o întreagă planetă distrusă, ori întreaga Eurasie supusă unui totalitarism diabolic.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe